Kjer je novinarstvo sestavni del utrjevanja demokracije

Nagrajence European Press Prize bodo obelodanili 14. aprila. Med nominiranimi je Delov novinar Boštjan Videmšek.

Objavljeno
16. februar 2016 15.10
Mo. B.
Mo. B.

Praga – »Če je novinarstvo pomembno, potem je pomembna tudi odličnost,« je tudi letos vodilo strokovnega sveta, ki bo z nagrado European Press Prize sredi aprila v Pragi nagradil najboljše novinarske zgodbe evropskih držav. Posebno pozornost so letos namenili tistim, ki so popisali največjo evropsko zgodbo lanskega in letošnjega leta – begunsko krizo. Med nominiranimi je tudi naš novinar Boštjan Videmšek z reportažo Oda radosti na makedonsko-grški meji.

Peter Preston, nekdanji urednik Guardiana in zdajšnji predsednik strokovnega sveta, je ob objavi nominirancev, povedal, da je letošnje leto preseglo vse dosedanje – ne le v številu zgodb, ampak, ključno, v kakovosti. »Iščemo ne le velikega zmagovalca v nacionalni tekmi in zvezde, ki pokrivajo mednarodne teme, ampak tudi tihe, odlične reportaže iz manjših držav, kjer je novinarstvo sestavni del utrjevanja demokracije.«

Za nagrado se lahko potegujejo novinarji iz 47 članic Sveta Evrope. Lansko leto so bili med drugimi nagrajeni ruska novinarka Elena Kostjučenko za zgodbo o ruskem borcu, ubitem v Donecku, in skupina evropskih novinarjev, ki so si v okviru projekta The Migrants' Files zadali nalogo, natančno beležiti in poročati o številu umrlih prebežnikov na poti v EU.

V letošnjem letu se za nagrado v petih različnih kategorijah poteguje skupno 33 novinarskih imen. Kot že omenjeno, je med njimi tudi naš novinar Boštjan Videmšek.

Pogovor z njim o prebežnikih in evropski krizi bomo na naši spletni strani objavili ob 20. uri.