Klasične pošte zapirajo, odpirajo nove, tudi premične

Preoblikovali so že prek 150 pošt, letos jih bodo predvidoma 40.

Objavljeno
31. januar 2018 19.47
Silva Čeh
Silva Čeh

V Sloveniji pospešeno zapirajo poštne urade, s tem pa raste tudi nejevolja ljudi. Koliko pošt je bilo v zadnjem letu pri nas ukinjenih in koliko jih še bo?

Ali na Pošti Slovenija dobijo veliko pritožb državljanov zaradi zapiranja pošt? Koliko je pritožb? Na Pošti Slovenije pritožbe zaznavajo, koliko, ne navajajo, ampak: »Pošta Slovenija občasno prejme kakšno pritožbo glede preoblikovanja in zapiranja pošt.« In nadaljujejo, da se zavedajo, da vsi uporabniki organizacijskih sprememb pošt ne odobravajo, večina pa da spremembe sprejme z razumevanjem.

Vsekakor pa, poudarjajo, si Pošta Slovenije prizadeva, da »kar najbolj prisluhne željam prebivalstva v okviru možnosti, ki so na voljo. Ker se mora tudi Pošta Slovenije prilagajati spremenjenim okoliščinam poslovanja, saj se zaradi e-substitucije in sodobnih tehnologij, ki bistveno spreminjajo uporabniške navade potrošnikov, tako kot druge poštne uprave v EU srečuje z velikimi strukturnimi spremembami na trgu poštnih storitev. Optimizacija in modernizacija poštnega omrežja sta pomembni smernici delovanja in poslovanja tudi vseh ostalih poštnih operaterjev v Evropi.«

Poštni sistem se v Sloveniji spreminja že nekaj let, prve tri pošte so preoblikovali že pred šestimi leti, leta 2012, kot navajajo na Pošti. Megi Jarc iz Službe korporativnega komuniciranja Pošte Slovenije: »Do danes smo preoblikovali 151 pošt, zaprli pa smo jih 35, imamo pa tudi 24 premičnih pošt. Poštno omrežje danes sestavlja 517 kontaktnih točk. Lani smo v pogodbene pošte preoblikovali 21 pošt, zaprli pa smo jih 7.« Tudi letos bomo pošte zapirali. Jarčeva pravi, da letos nameravajo preoblikovati do 40 pošt, od tega dve tretjini v pogodbene pošte. Tudi v prihodnje bodo uresničevali strateške usmeritve Pošte Slovenije in optimizirali omrežje. Načrt: poštno mrežo bo konec leta 2022 sestavljalo 400 kontaktnih točk.

Razlogi za zapiranje

Na Pošti Slovenije pripravijo analizo poslovanja, upoštevajo pa tudi druge dejavnike, ki na koncu vplivajo na to, da pošto v nekem kraju zaprejo. Ti razlogi so: upad števila opravljenih storitev, število obiskov strank, ekonomski rezultat poslovanja ter trend, ki je na teh poštah vedno negativen in ne kaže na možnost bistvenega povečanja obsega storitev. »Pošta Slovenije zapre samo pošte, ki presegajo kvoto pošt oziroma kontaktnih točk, ki je na Pošti določena s kriteriji splošnega akta o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve,« pravijo. Kot pojasnjujejo, v zadnjem desetletju (2017/2006) imajo 32-odsotni upad pisemskih pošiljk, padec t. i. univerzalne poštne storitve je še bistveno višji, 52-odstotni, in tako se je količina teh pošiljk že prepolovila. Pri plačilnih storitvah imajo že 63-odstotni padec. In temu se prilagajajo tudi z zapiranjem pošt ali pa uvajanjem omenjenih pogodbenih pošt.

 

Prepričani so, da kljub temu še naprej ohranjajo ustrezno dostopnost poštnega omrežja za uporabnike in predpisano kakovost univerzalne poštne storitve vsem prebivalcem, kot jim to nalagata zakon o poštnih storitvah in splošni akt o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve. 

Samopostrežne poštne točke

Pošta Slovenije na podlagi pogodbenega dogovora omogoča oddajo in prevzem pošiljke na 114 Petrolovih bencinskih servisih, vzpostavlja pa tudi mrežo avtomatiziranih samopostrežnih točk, kot je mreža paketomatov PS in samopostrežnih točk 24/7. Lani je tako odprla prvo samopostrežno enoto PS 24/7 v Ljubljani (na Rudniku). Prav tako letos nameravajo odpreti samopostrežno enoto v Kopru. Tudi v prihodnje se bodo storitve še spreminjale, napovedujejo.

 

***

Nove Delove strani Generacija + , ki izhajajo ob ponedeljkih, torkih in sredah, bomo gradili na pozitivnih zgodbah, ki jih prinaša zrelo obdobje, opozarjali bomo na probleme, ki jih prepočasi rešujemo, na nujne sistemske ureditve in tudi njihove pomanjkljivosti, se od naših intervjuvank in intervjuvancev kot iz živih knjig tudi kaj naučili.


Vaši predlogi in vprašanja bodo vedno dobrodošli, pošiljate jih lahko na spletni naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.