Kletki za polarnega volka in rjavega medveda nista primerni

Inšpektorji so izdali dve odločbi zaradi neustreznih bivalnih razmer v živalskih vrtovih.

Objavljeno
21. november 2016 14.40
sfa_medved
N. Č.
N. Č.

Ljubljana - Inšpektorji za okolje in naravo z ministrstva za okolje so od maja do oktobra pregledali osem živalskih vrtov ali živalskim vrtovom podobnih prostorov. Dvema so izdali odločbo, ker živalim nista zagotovila ustrezne bivalne razmere, v enem primeru pa so izdali opozorilo zaradi neustreznega vodenja evidence za nosatega medveda.

Nepravilnosti so ugotovili v prostorih, kjer bivajo polarni volk, rjavi medved in kuščar zelena vodna agama. Inšpektorji so pod lupo vzeli 17 živalskih vrst.

Pri vsakem od osmih zavezancev so inšpektorji pregledali najmanj dve živalski vrsti, prednostno pa so izbrali sesalce, če jih je živalski vrst imel. Zanimalo jih je, ali živali živijo v ustreznih razmerah in ali je za varnost dovolj poskrbljeno, da žival ne pobegne iz kletke. Pri lastnikih so še preverili, ali ima žival ustrezno dokumentacijo.

Nadzor je še pokazal, da lastniki bivalne razmere postopoma izboljšujejo.

Živalski vrt in živalskemu vrtu podoben prostor je prostor, kjer bivajo živali v ujetništvu, hkrati pa so na ogled javnosti. Dovoljenje za delovanje izdaja Agencija RS za okolje.