Kljub družbenemu vplivu in moči obsojeni in v zapor

Delo tožilstev v preteklem letu: Pohvalijo se lahko z nekaj uspešno končanimi primeri, ki so pripeljali do obsodb.

Objavljeno
08. maj 2013 22.21
LJUBLJANA SLOVENIJA 27.01.2011 HARIJ FURLAN DIREKTOR NACIONALNEGA PREISKOVALNEGA URADA FOTO: ROMAN SIPIC/DELO
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Specializiranemu državnemu tožilstvu, ki ga vodi Harij Furlan in ki se med drugim ukvarja s pregonom gospodarskega kriminala, je lani uspelo, da je bilo pred sodišči obsojenih več ljudi, vložili so več obtožb in sodišča so storilcem izrekla več zapornih kazni.

Tako med drugim izhaja iz poročila o delu vseh tožilstev v preteklem letu, ki ga bo na današnji novinarski konferenci predstavil generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Osredotočil se bo predvsem na uspešnost pregona gospodarske kriminalitete, ki mu je namenjen znaten del poročila, ki sicer obsega 144 strani. Kako so bila tožilstva v celoti statistično uspešna pri njegovem pregonu, kar je sicer prednostna naloga tožilcev, si na podlagi poročila ni mogoče ustvariti natančne slike, saj so ta kazniva dejanja tako kot vsa druga obdelana vsako posebej.

Vplivneži za zapahi

Iz podatkov specializiranega državnega tožilstva (SDT) izhaja, da so lani vložili obtožnice zoper 85 fizičnih oseb in 11 pravnih. Zahteve za preiskavo pa vodijo zoper 81 fizičnih oseb. Na zaporno kazen je bilo obsojenih 45 storilcev, štirje na pogojno. Sodišča so 32 storilcem odvzela premoženjsko korist. Odredili so finančne preiskave zoper 77 oseb, od tega zoper 51 pravnih oseb in 26 fizičnih oseb. Podali so dva predloga za začasno zavarovanje premoženja, v obeh primerih je bilo začasno zavarovanje odrejeno.

Primeri, ki jih preiskuje SDT, so zahtevni, osebe, ki jih obtožujejo in preiskujejo, pa so velikokrat na vplivnih položajih z družbeno močjo in veliko kapitala. Lani se je na prvi stopnji po 53 glavnih obravnavah končala tudi obravnava v zadevi Čista lopata. Obdolženi so bili spoznani za krive, izrečene so jim bile zaporne in denarne kazni. V pričakovanju odločitve višjega sodišča v zadevi Merkur (odbolženci so bili na prvi stopnji obsojeni na zaporne kazni) je iz poročila mogoče sklepati, da tudi če statistika lani ni bila boljša kot leta 2011, je šlo za težke primere, ki so odstopali od tistih, ki so jih tožilci preganjali v preteklosti.

Sicer pa se število ovadb proti znanim storilcem v zadnjih letih le malo spreminja. Lani so tožilstva rešila 71 odstotkov ovadb, ki so jih prejela proti polnoletnim storilcem, 77 odstotkov ovadb proti mladoletnikom in 54 odstotkov ovadb proti pravnim osebam. Zadeve so večinoma rešili v predvidenih rokih.