Kljub skrbem v Kranjski Gori snujejo nove načrte

Zimska sezona: Novozapadli sneg je le prebudil nekaj optimizma.

Objavljeno
01. februar 2014 21.54
turizem
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Kranjska Gora – »Ko pada sneg, se vsi smejimo«, je prvo resnejše sneženje v tem letu v Kranjski Gori komentiral župan Jure Žerjav. Zimske sezone, kakršne so vajeni običajno, v tej zimski sezoni v Kranjski Gori še ni bilo, zato so bili gostinski in turistični delavci zaskrbljeni, skupaj z njimi pa celotna turistično usmerjena lokalna skupnost.

Kljub nesreči z vremenom in slabim snežnim razmeram so v Kranjski Gori zadovoljni vsaj zato, ker bodo v tej zimi gostili kar štiri športna tekmovanja na najvišji svetovni ravni. Poleg tradicionalnih skokov v Planici in tekmovanja za pokal Vitranc so prejšnji teden že gostili najboljše smučarske skakalke sveta, včeraj pa organizatorjem zaradi neugodnega vremena ni uspelo izpeljati veleslalomske tekme za zlato lisico. Upanje, da bodo tekmo lahko izpeljali danes, še je.

Slabe vremenske razmere do zdaj turističnemu obisku Kranjske Gore niso bile naklonjene, zato bo po grobih ocenah Mirjam Žerjav, direktorice LTO Kranjska Gora, turističnega izkupička za okoli dva milijona evrov manj. Polovica, en milijon evrov, odpade na žičničarsko podjetje RTC žičnice Kranjska Gora.

Darko Tarman iz gostilne Cvitar v Kranjski Gori pravi, da so kratko potegnili predvsem mali ponudniki, v največjem hotelirskem podjetju Hit Alpinei so bili pred dnevi še zadovoljni z obiskom, a so si želeli obilnejših snežnih padavin.

»Še posebno se je poznalo, da je v kraju manj dnevnih gostov,« je dejal Darko Tarman in dodal, da so jim slabo voljo povzročale tudi številne odpovedi rezervacij. Zdaj novozapadli sneg vzbuja nekaj optimizma, Tarman pa upa, da se bo smučarska sezona vsaj nekoliko podaljšala, pričakujejo predvsem slovenske pa tudi hrvaške turiste.

V Kranjski Gori se zavedajo, da je razpravo o dolgoročnih rešitvah, tudi glede finančnega preživetja žičničarskega podjetja, ki upravlja ključno zimsko turistično infrastrukturo, treba nadaljevati. Tudi z državo, je poudarila Mirjam Žerjav.

Na občini, denimo, so zdaj oblikovali posebno delovno skupino, ki bo pripravila gradivo za obravnavo in sprejem podrobnega prostorskega načrta na občinskem svetu. Ponovno oživljajo zamisel, da bi celovito uredili območje okoli policijske postaje, kjer je za zdaj (ne)urejeno makadamsko parkirišče. Na tem območju, ki skupaj obsega okoli tri hektare zemljišč, med drugim načrtujejo postavitev treh hotelskih enot, ureditev parkirišč in garažne hiše ter iztek smučarskih prog, gradnja spodnje gondolske postaje za povezavo na vrh Ciprnika pa za zdaj menda ni mišljena, smo izvedeli.

Župan Jure Žerjav je potrdil, da snujejo načrt, za katerega so zainteresirani predvsem lastniki zemljišč, med njimi so nekateri domačini, pa tudi drugi. Apartmaji zagotovo ne bodo v načrtu, pravi Žerjav. Kdaj bo načrt sprejet in kdaj bi morebitni investitorji lahko začeli graditi, župan ni hotel napovedati.