Ključ za izbiro direktorja onkološkega inštituta

Je svet zavoda pri izboru generalne direktorice res deloval nepravilno?

Objavljeno
22. januar 2016 21.45
Diana Zajec
Diana Zajec
Ljubljana – Dva tedna po imenovanju Zlate Štiblar Kisić za generalno direktorico Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana v tej instituciji spet nastajajo zapleti. Ministrstvo za zdravje predloga za imenovanje še ni posredovalo vladi, ker morajo najprej proučiti ugotovitve o anomalijah v postopkih pri izboru kandidata.

Naj spomnimo, da je večina članov sveta zavoda (devet od enajstih) med štirimi kandidati večinsko zaupnico namenila sedanji v. d. generalni direktorici Zlati Štiblar Kisić, ki je na tem mestu dobra dva meseca. Imenovanje mora potrditi še vlada, a to se, kot kaže, ne bo zgodilo prav kmalu.

Izr. prof. dr. Brigita Skela Savič, ena od neizbranih kandidatov, je namreč ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc obvestila o postopkovnih anomalijah pri delu razpisne komisije pa tudi o pomanjkanju podatkov, da Zlata Štiblar Kisić res izpolnjuje pogoje za delovno mesto generalnega direktorja. Ministrstvo je predsednico sveta Darinko Miklavčič že pozvalo, naj se izjasni o teh navedbah.

Skela Savičeva je po neizboru imela možnost vpogleda v dokumentacijo. »In to sem tudi naredila, saj me zanima ključ za izbiro direktorjev velikih javnih institucij. To sem naredila kot zavedna državljanka, v pričakovanju transparentnosti sistema in odločitev, ki nanj vplivajo – in ne iz užaljenosti,« je povedala za Delo.

Zahtevala je uvid v sklepe razpisne komisije, ki je vse kandidate pozvala k dopolnitvi gradiva – z dokazili o najmanj petletnih izkušnjah pri vodenju, organizaciji in upravljanju. »Izkazalo se je, da se komisija po prejetju dodatne dokumentacije sploh ni sestala, zapisnik o tem ne obstaja. Prav tako ni sprejela nobenega sklepa, ki bi moral biti po 64. členu zakona o javnih uslužbencih izdan vsem kandidatom,« pravi Brigita Skela Savič. Meni, da natančna presoja o izpolnjevanju tega pogoja sploh ni bila izvedena. O tem je obvestila tako resorno ministrico kot predsednico sveta zavoda OI. »Pričakujem preverbo, vsebinsko in postopkovno. Ne trdim, da Zlata Štiblar Kisić ne izpolnjuje pogojev, a v dokumentaciji, ki sem jo res podrobno pregledala, tega nisem našla,« pravi. In dodaja: »Ministrstvo naj merila in njihovo (ne)upoštevanje prouči in sprejme odločitev, saj je onkološki inštitut pomembna institucija, ki si takšnih anomalij ne sme dovoliti. Prepričana sem, da se notranji člani sveta zavoda s tem strinjajo. Vemo, da je spremembe mogoče uvesti le, če se za to zavzame tudi vrhnji menedžment. Zato morajo biti okoliščine, ki vplivajo na njegovo delovanje, jasne.«

Po oceni Zlate Štiblar Kisić je bil postopek, ki ga je izvedel OI, pravilen in zakonit. Konkretnih odgovorov na vprašanja glede sveta zavoda pa še ni, ker je bila Darinka Miklavčič včeraj odsotna.