Kmalu bo konec ene največjih soboških sramot

Center za ravnanje z odpadki Puconci je od Heta asset resolution kupil nekdanjo samopostrežno restavracijo v Murski Soboti, v kateri bo do konca leta uredil center za ponovno uporabo

Objavljeno
24. junij 2015 22.56
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota - Več kot desetletje je bila ena največjih murskosoboških sramot nekdanja samopostrežna restavracija, ki je po stečaju mesne industrije Pomurka prazna pristala v lastništvu Hipo Leasinga (sedanje Hete) in nezadržno propadala. Objekt v središču mesta bo do konca leta obnovil in uredil puconski CEROP.

Center za ravnanje z odpadki Puconci je namreč v soglasju z občinami ustanoviteljicami del svojega lanskega dobička - tega je bilo lani za dobrih 860.000 evrov - namenil nakupu stavbe. Za dobrih 300.000 evrov so dobili sicer precej zapuščeno, a še trdno stavbo s 1.300 kvadratnimi metri prostorov v pritličju in približno enako površino v kleti s precejšnjim parkiriščem v središču mesta. Po napovedi direktorja CEROP Franca Cipota bo treba v obnovo in ureditev objekta vložiti še kakšnih 100.000 evrov, kar naj bi se zgodilo do konca letošnjega leta.
Toda denar od naložbe, ki je pravzaprav skupna naložba vseh pomurskih občin, saj so vse soustanoviteljice in solastnice CEROPa, se bo začel vračati že preden bodo obnovili stavbo bivše restavracije, saj nameravajo v najkrajšem času parkirišče opremiti z zapornicami in avtomatom in ga ponuditi kot plačljiv parkirni prostor.
Sicer pa bo CEROP ob prenovi stavbe pridobil še najmanj 1.300 kvadratnim metrov novih uporabnih površin, saj bodo objekt skupaj s sanacijo ravne strehe nadgradili še za vsaj eno etažo. Po prvih predvidevanjih bi lahko v centru ponovne uporabe, ki ga bodo ustanovili kot socialno podjetje, zaposlitev našlo kakšnih dvajset ljudi iz socialno ranljivih skupin, sprejemali, obnavljali in prodajali pa bodo predvsem rabljeno pohištvo, gospodinjske aparate in stroje ter oblačila. Del objekta bo CEROP morda namenil tudi kakšni drugi dejavnosti, na primer kulinariki ali gostinstvu, je včeraj napovedal Franc Cipot.
Heta Asset Resolution je tudi lastnica obeh murskosoboških hotelov, hotela Dobray z restavracijo Zvezda in hotela Diana in po besedah Milana Černaka iščejo kupce tudi zanju.