Kmecl na Čatežu: Mi smo ljudstvo Martina Krpana

Na pohodu od Litije do Čateža so ljudje radi pokušali tudi cviček, v katerem sta se sladkor in kislina ujela v izjemni harmoniji.

Objavljeno
12. november 2016 17.53
Pohod
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Čatež - »Pohodniki ne hodijo samo zato, ker je to še ena priložnost za hojo, temveč ker s tem potrjujejo zvestobo tistemu delu naše zgodovine, ki je na koncu rodila samostojnost, in ki ji je Fran Levstik prispeval velikanski delež,« je na sklepni prireditvi pohoda od Litije do Čateža imenovani Razhodnja zbrani množici med drugim povedal slavnostni govornik, literarni zgodovinar dr. Matjaž Kmecl.

Kmecl je izrazil prepričanje, da bi njegov univerzitetni učitelj Anton Slodnjak, ki ga je pred 60 leti prvikrat peljal po tej poti, ob pogledu na pohodnike zagotovo dobil solzne oči, Levstik pa bi bil vidno ganjen. Po prepričanju Kmecla naš narod v sebi nosi veliko samozavest, zato nismo narod sirote Jerice in revčka Andrejčka, temveč ljudstvo Martina Krpana.

Pot iz Litije na Čatež je bila tokrat precej zahtevna, saj sta pohodnike spremljala dež in veter pa tudi stezica, ki jo je pred dobrih poldrugim stoletjem premagoval pisatelj Fran Levstik, je bila razmočena in precej blatna. To pa ni odvrnilo številnih hoježeljnih, ki so se že v zgodnjih jutranjih urah podali na jubilejni 30 pohod od Litije do Čateža.

Med njimi je bil tudi Peter Lubej iz Celja, ki mu je bila pot všeč, saj je speljana izključno po gozdu. »Res je, da je pot blatna, a je vseeno prijetna. Zadovoljen sem tudi zato, ker sem danes pričakoval sneg in sem prav vesel, da se napoved vremenoslovcev ni uresničila,« je povedal Lubej. Po dolenjskem gričevju se je z družbo sprehajal tudi nekdanji župan Jure Markič iz Zgornjega Jezerskega, ki je tokrat planine zamenjal za bolj položne hribčke. »Ker imam gležnje malce problematične, je mehka hoja po razmočenem terenu zelo dobrodošla. Danes sem spil že dober liter cvička in najmanj toliko ga še bom,« je priznal pohodnik Markič, ki mu je dolenjska kapljica menda tako prirasla k srcu, da se bo na ta konec domovine zagotovo podal tudi prihodnje leto.

Dobršen del poti je prehodil tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je bil nekoč reden gost tega pohoda, danes pa se je na cilj podal po krajši poti iz Moravč pri Gabrovki. »Levstik je Slovence prebujal, ta pohod pa nas povezuje,« je prepričan Kučan, ki je bil nekoč znan po izjemno hitri hoji, danes pa jo je premagal, kakor je sam povedal, z letom primerno hitrostjo. Pohodniki so se tudi letos radi zaustavljali v številnih zidanicah in poleg domačih kulinaričnih dobrot na Martinovo soboto pokušali tudi mlado vino. Po prepričanju cvičkove princese Anje Mrhar je letošnji cviček izjemno kakovosten, saj sta se »sladkor in kislina v vinu ujela v izjemni harmoniji«.