Knjiga raste tudi v Novem mestu

Ima spomenik v novem parku sredu mesta pri Knjižnici Mirana Jarca

Objavljeno
06. junij 2013 23.22
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - Novo mesto je od danes bogatejše za ne posebno velik, a lepo urejen park pri Knjižnici Mirana Jarca. Njegovo ureditev so združili z odkritjem spominskega obeležja Rastoča knjiga, ki stoji sredi parka, ob njem pa je predsednik države Borut Pahor posadil še slovenski simbol lipo.


Projekt Rastoča knjiga, ki seveda stavi na knjige, branje, vedoželjnost in znanje, je pravzaprav dolenjski projekt, njegov »oče« pa je dr. Janez Gabrijelčič. Kljub temu je dobil domicil marsikje prej kot v rodnem Novem mestu. V Ljubljani ga obeležuje kip Deklica z rastočo knjigo, Rastoča knjiga izseljencev je v preddverju Slovenske matice, Rastočo knjigo pa imajo tudi že v Trebnjem, ki se bo dr. Gabrijelčiču letos poklonilo s častnim občanstvom.


Slovesnosti ob odprtju novomeške Rastoče knjige, ki vstopa skozi stara mestna vrata v svet prihodnosti z verzi pesnika Toneta Pavčka - Je knjiga. In med nami biva. Kot listina, kot dar rodov, kot dragotina neminljiva, kot živ simbol, kot kruh in sol. - so se udeležili številni gostje, ki so bili deležni kratkega, a navdušujočega kulturnega programa v izvedbi Milene Zupančič in Maše Derganc ter Irene Yebuah Tiran.