»Nisem pomislila, da je begunka, ampak da ji moram pomagati«

Somalka, ki so jo pred mejo vrgli iz kombija na poti na Zahod, je v jeseniški bolnišnici rodila zdravo deklico.

Objavljeno
26. oktober 2016 19.23
Somalka rodila v SBJ
Blaž Račič
Blaž Račič

Rateče, Jesenice − V Ratečah so se danes pogovarjali o le eni stvari: o torkovem popoldnevu, ko je v gostilno Uh vstopila temnopolta nosečnica, želela na stranišče, potem pa se je pred gostilno ulegla na tla, kjer so domačini ugotovili, da so se ji začeli popadki pred porodom. V jeseniški bolnišnici je rodila zdravo deklico, v Ratečah pa so zanjo začeli zbirati oblačila in ji že priskrbeli tudi otroški voziček.

Porod je potekal brez zapletov, mlada mamica in novorojenka sta zdravi in se dobro počutita, je povedala Sandra Jerebic iz Splošne bolnišnice Jesenice (SBJ) in dodala, da so zelo veseli srečnega konca zgodbe, za katero se je najprej zdelo, da bo drugačna. Policisti so v Rateče prihiteli zaradi prijave domačinov o vsiljivem beračenju tujke.

»Bila sem prepričana, da bi lahko pomagala pri porodu, a se je pokazalo, da to ni tako preprosto. Ko sem štela popadke noseče Somalke, sem večkrat pogledala na uro in vsakič ugotovila, da sem pozabila, kdaj sem nazadnje pogledala na uro, saj sem bila tako razburjena,« je svojo izkušnjo opisala Sonja Kavalar iz gostilne Uh. Pravi, da je bodoči mamici lahko pomagala le tako, da je bila ob njej in jo držala za roko.

Z njo se niso mogli sporazumeti drugače kot z rokami, saj je govorila le arabsko. Iz njenih gest so razbrali, da želi, da se moški umaknejo s kraja dogodka, je razlagala Kavalarjeva. Moški, vključno s policisti, so se umaknili, pri mladi Somalki, ki so jo zavarovali z zastorom, je ostala le policistka. Nato so na pomoč prihiteli reševalci in jo odpeljali v jeseniško bolnišnico, kjer je popoldne rodila hčer.

»To je neposredna in povsem drugačna izkušnja z begunci. Pričakovali smo jih na italijanski strani mejnega prehoda, kjer so tamkajšnje oblasti nameravale urediti center za begunce. Zdaj je prišla mlada nosečnica. Ko sem jo videla, nisem pomislila, da je begunka, ampak predvsem to, da je tu oseba, ki ji je treba takoj pomagati,« je o nepozabni izkušnji dejala Sonja Kavalar, tudi predsednica KS Rateče.

V jeseniški bolnišnici so danes mlado mamico in hčerko obiskali policisti. Z njo so se pogovarjali s pomočjo prevajalca iz arabskega jezika iz jeseniškega društva Up, kjer so jim prostovoljno pomagali, je dejala Sandra Jerebic. Policisti so ugotavljali, kako je prišla v Slovenijo in Rateče. Po nekaterih navedbah je morala pred mejnim prehodom zapustiti kombi, s katerim je bila na poti v Italijo, dodatnih pojasnil policistov ni bilo mogoče dobiti.

Mlada mamica bo z dojenčico nekaj dni ostala v jeseniški bolnišnici, nato pa bo zaprosila za azil, je povedala Sandra Jerebic.