Ko se za žogo podita predsednik in knez

Dobrodelni nogometni spektakel: za bolnišnični oddelek v Stari Gori in šempetrsko porodnišnico brcal knez Albert II.

Objavljeno
22. junij 2015 00.19
Nogomet Rainer Pahor
Katja Željan, Panorama
Katja Željan, Panorama

Bilje – Na nogometnem igrišču v Biljah smo danes dočakali nogometni spektakel leta. Varovanci Valterja Birse in Tima Matavža, med katerimi sta bila poleg številnih vrhunskih športnikov in znanih osebnosti tudi slovenski predsednik Borut Pahor in monaški knez Albert II., so namreč merili moči v nadvse napeti tekmi, katere cilj je bil zbrati čim več denarja za bolnišnični oddelek v Stari Gori in šempetrsko porodnišnico.

»Dober dan,« je vse predstavnike medijev že pred tekmo pozdravil Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi oziroma njegova presvetla visokost, monaški knez Albert II. »Čudovito je tu, dan je lep in prav takšna je tudi priložnost, da smo tu vsi skupaj za dobrodelni namen. Vesel sem, da sem od predsednika dobil vabilo za ta lep trenutek prijateljstva in darovanja, kar je pri vsem skupaj najpomembnejše. V veliko zadovoljstvo mi je, da sem znova v Sloveniji,« je v Biljah povedal knez. Navdušenja ob navzočnosti pomembnega gosta iz kneževine Monako ni skrival niti slovenski predsednik Borut Pahor. »Ko smo pred šestimi leti prvič odigrali dobrodelni turnir, si nismo mogli misliti, da se nam bo uresničila želja, da pride sem nekdo, ki bo s svojo navzočnostjo opozoril ne le domačo, temveč tudi mednarodno javnost na ta dobrodelni dogodek. Vesel sem, da je knez Albert sprejel vabilo. Tu je prvič in upam, da ne zadnjič. Zelo sem mu hvaležen, da si je vzel čas ob vseh njegovih obveznostih, vsem športnikom in športnicam ter znanim osebnostim, ki so danes prišli sem iz Slovenije in tujine, pa bi se rad zahvalil za njihovo dobro in široko srce,« je dejal Pahor, sicer častni pokrovitelj dogodka.

Zvezdniki za dobrodelnost

In zvenečih imen se je na nogometnem igrišču v Biljah danes resnično trlo. Poleg slovenskega predsednika in monaškega kneza so na tekmi sodelovali tudi Primož Peterka, Matjaž Nemec, Anže Kopitar, Jakov Fak, Primož Kozmus, Zvone Boban, Denis Avdić, Matjaž Smodiš, 6pack Čukur, Vasilij Žbogar, Pero Lovšin, Jure Košir, Igor Simčič, Dejan Zavec, Etien Velikonja, Dejan Obrez, Gregor Trebušak, Gregor Drnovšek, Mirko Mayer, Anže Božič, Žiga X Gombač, Ranko Babić, Peter Fabjan, Mitja Lavrenčič, pater Bogdan Knavs, Erika in Simona Fabjan, Andrej Miljković, Tomaž Kavčič, Matej Mavrič Rožič, Lucija Mlinarič, Aleksandar Radosavljević, Šefik Mulahmetović, Andrea Massi, Tina Maze in drugi. Zbrana sredstva bodo namenjena fundaciji Vrabček upanja za nakup potrebne opreme in za medicinske pripomočke bolnišničnega oddelka v Stari Gori ter za porodnišnico v Šempetru pri Gorici, ki skrbi za novorojenčke in mamice z obeh strani nekdanje meje ter prav letos praznuje častitljivih petdeset let.

Albert premagal Boruta

»Ponosna sem, da sem danes tukaj v imenu porodnišnice, in hkrati počaščena, da smo med tako eminetnimi gosti. V svoji duši imam mir, ker vidim, da ste nas sprejeli, da nas razumete in da ste nas vzeli za svojo porodnišnico. Vse, kar bomo danes namenili porodnišnici, bo šlo za nakup moderne porodne postelje, kar bo velika pridobitev v naših naporih in prizadevanjih, da bi porodnišnico naredili mamicam prijetno. Prepričana sem, da bomo zmagali. Pravzaprav smo zmagali že zato, ker smo danes tukaj,« je bila ganjena dr. Neda Bizjak, specialistka ginekologije in porodništva iz šempetrske bolnišnice. Podobne so bile misli župana občine Miren-Kostanjevica Mavricija Humarja: »Vidimo, da nas dobrodelne prireditve družijo. Tako bi nas morale družiti tudi druge stvari,« je izpostavil. Dobrodelni nogometni spektakel v Biljah že od leta 2010, ko se je rodil, postaja vse večji generator prijateljskih vezi med športnimi navdušenci od blizu in daleč ter številnimi znanimi osebnostmi. Hkrati pa majhen kraj na Goriškem postavlja na slovenski in vse širši evropski zemljevid dobrodelnosti, druženja in prijateljstva.

To jim je brez dvoma uspelo dokazati tudi danes, seveda ob pomoči predanih ambasadorjev nogometa Tima Matavža in Valterja Birse ter z mladostno zagnanostjo Kluba goriških študentov. In seveda polnimi mrežami golov. Prvega je prispeval prav slovenski predsednik, zatem pa se je mreža na obeh straneh zatresla še desetkrat. Čeprav je končni rezultat za v dobrodelnost zavito nogometno tekmo nepomemben, naj vseeno omenimo, da je v enajstmetrovkah monaški knez Albert II. z 2:1 premagal Boruta Pahorja, je pa slovenski predsednik zato osvojil lovoriko najlepših nog tekme.