Kobilarna in gostinstvo ne bosta pod isto streho

Vlada se še ni opredelila, vendar SDH že išče direktorja za Lipico Turizem. Odgovore bo zahteval tudi sindikat.

Objavljeno
13. junij 2015 10.44
Igrisce za golf Lipica 16.5. 2014
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič
Lipica – Medtem ko se vlada še ni opredelila do načrta finančnega in poslovnega prestrukturiranja Lipice Turizma, ki ji ga je pred več kot dvema mesecema predložil Slovenski državni holding (SDH), ta izvaja svojo vlogo upravljavca te družbe. Z javnim razpisom išče novega direktorja Lipice Turizem, ki bi se v celoti posvetil lipiškemu turizmu.

SDH je včeraj v medijih objavil razpis za direktorja Lipice Turizma. »Načrt finančnega in poslovnega prestrukturiranja je pokazal, da je Lipico Turizem mogoče sanirati in preobraziti v dobičkonosno družbo, ki bi omogočila dodatne prihodke tudi Kobilarni Lipica. Razpis smo objavili, ker hočemo družbi zagotoviti poslovodstvo, ki bo lahko svoj čas v celoti posvetilo poslovanju in razvoju družbe. Od kandidata pričakujemo tudi, da bo predložil program dela oziroma vizijo razvoja družbe Lipica Turizem,« so pojasnili iz SDH, kjer redno spremljajo poslovanje družbe.

»Za razpis sem izvedel v četrtek od novinarjev, a s tem se ne ukvarjam pretirano, saj se osredotočam na izvajanje projektov obnove kobilarne,« pa je pojasnil vršilec dolžnosti direktorja javnega zavoda Kobilarna Lipica in gostinsko-turističnega podjetja Lipica Turizem Boštjan Bizjak, ki se mu bo imenovanje za v. d. izteklo oktobra.

Bizjak ima zdaj največ dela z razpisi za izbiro izvajalcev za gradbena dela, za katera je Kobilarna Lipica dobila 5,6 milijona evrov, končana pa morajo biti jeseni. Bizjak je prepričan, da iskanje direktorja Lipici Turizem zdaj, ko ves čas »dihajo na škrge«, ne bo koristilo. Plače za maj so izplačali, aprilskih potnih stroškov še ne, z golfom pa imajo več stroškov kot koristi.

Sindikat: Dosedanji način ni dober

Iskanje novega direktorja kaže, da bo vlada v Lipici ohranila javni zavod in v samostojni pravni osebi gostinstvo in turizem, in ne, kot smo pred časom na podlagi nekaterih informacij napovedovali, da bo ustanovila javni gospodarski zavod po zgledu protokolarnega centra Brdo, se pravi tako, da bi vse lipiške dejavnosti stale pod skupno streho.

To bi bilo po volji zaposlenih v Lipici Turizem in sindikatu gostinstva in turizma, vendar je vodja tega sindikata Karmen Leban zdaj prepričana, da je sedanji direktor, ki je direktor zavoda in gospodarske družbe, v konfliktu interesov in da je prav, da se išče novi direktor za lipiški turizem. »Dosedanji način ni dober. Občutek imam, da se vsi ukrepi delajo v korist Kobilarne Lipica. Vlada je sama sebi naredila medvedjo uslugo s tem, ko je imenovala enega vedeja za kobilarno in za gostinski del. S tem je v nerodni položaj spravila tudi Bizjaka, ki korektno opravlja svojo funkcijo v kobilarni in verjetno tudi v Lipici Turizem,« je pojasnila Karmen Leban.

Na vprašanje, zakaj vlada o predlogu prestrukturiranja, ki ga je SDH pripravil še pred koncem marca, še ni odločila, s pristojnega ministrstva, ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, včeraj niso odgovorili. S SDH pa so povedali, da je od 30. marca do zdaj potekalo kar nekaj sestankov s predstavniki ministrstev za finance, gospodarstvo in kmetijstvo, zato da bi uskladili predlog za odločanje vlade.

Odgovore bo 23. junija na problemski konferenci zahteval tudi sindikat. »Vlada bi že zdavnaj morala sprejeti strategijo razvoja Kobilarne Lipica. Zaposleni imajo pravico vedeti, ali bodo na vrhu sezone imeli plačo in regres ali ne. Sanacijo Lipice Turizem nosijo zaposleni na lastnih plečih, to pa ni prav. Zahtevamo udeležbo in pojasnila vseh, sicer bomo istega dne napovedali stavko,« napoveduje Karmen Leban.