Kolapsa so se v CSD Trbovlje rešili pet pred dvanajsto

Če v ne bi imenovali novega vršilca dolžnosti, bi z julijem več deset uporabnikov ostalo brez pomoči.

Objavljeno
01. julij 2015 18.32
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Trbovlje – Ministrstvo za delo je pri izbiranju direktorja Centra za socialno delo (CSD) Trbovlje več kot očitno nemočno, CSD pa talec lastnega svéta, ki tudi na tretjem razpisu ni izbral direktorja.

Če v torek ne bi imenovali novega vršilca dolžnosti, bi z julijem več deset uporabnikov ostalo brez pomoči, saj CSD ne bi mogel izvajati nobenih javnih pooblastil oziroma podpisovati odločb.

CSD je po neuspeli ponedeljkovi korespondenčni seji v torek pozno zvečer le dobil v. d. direktorja – 34-letnega Hrastničana Roka Zupanca, ki je tudi kandidat za direktorja. »Da je CSD brez vodstva, je nedopustno. Škoda za občane in zaposlene bi bila lahko velika,« pravi predsednica sveta Aleksandra Ocvirk.

Brez direktorja so že deseti mesec, vršilki dolžnosti Nataši Pavlovič je vedejevstvo poteklo, na ministrstvu za delo pa na vprašanje Dela, ali glede na trboveljski primer socialnovarstveni zavodi sploh potrebujejo direktorja, odgovarjajo: »Vsekakor ga potrebujejo. Postopki imenovanja direktorjev večinoma tečejo gladko, se pa zgodi, da je treba razpise tudi ponoviti.« Trboveljčani bodo 10. julija objavili že četrtega.

Anonimni prijavi

Poleg Zupanca so pogoje za direktorja na tretjem razpisu izpolnjevali še trije kandidati, med njimi tudi domačinki Barbara Žgajner in Nasta Doberlet Bučalič, a je svet kljub temu vse zavrnil, ne da bi navedel razloge za svojo odločitev. Kandidati se na odločitev lahko pritožijo, pravico imajo tudi do vpogleda v dokumentacijo.

Znano je, da je Žgajnerjevo svet enkrat že podprl kot najboljšo kandidatko, a je ni potrdila resorna ministrica Anja Kopač Mrak. Kopačeva za Delo ni odgovorila na vprašanji, ali bo po propadu že tretjega razpisa zdaj vendarle zamenjala svet zavoda in ali je v njem dovolj strokovno usposobljenih, da lahko o direktorju odločajo na podlagi predstavljenih programov, kajti vse bolj se zdi, da ga izbirajo »po obrazih«. Neuradno je od sedmih članov sveta Rok Zupanc na tretjem razpisu prejel največ glasov, a še vedno premalo.

Po tistem, ko je Žgajnerjeva kot predstavnica lokalne skupnosti odstopila iz sveta CSD, jo je nadomestila članica liste Za naše Trbovlje Leana Tomič. To je tudi edina sprememba v svetu, čeprav ga je ministrica najprej nameravala razpustiti, saj so članom anonimni prijavitelji očitali nepravilnosti pri izbiri direktorja, jih ovadili in prijavili protikorupcijski komisiji (KPK).

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so potrdili prejem dveh prijav. Prva se je nanašala na prvi razpis za direktorja CSD, a je državno tožilstvo marca primer zavrglo. Tudi pri drugi anonimni prijavi zaradi drugega razpisa pri preverjanju niso ugotovili elementov kaznivega dejanja, je povedala Nataša Pučko s PU Ljubljana. Prijavo so odstopili v reševanje inšpektoratu za delo.