Kolar Celarčevi bi se zdelo primerno, da Kopač in Pfeiferjeva ponudita odstop

Ministrica za zdravje je tudi napovedala, da intenzivno pripravljajo rešitev glede kardiologije na pediatrični kliniki.

Objavljeno
15. junij 2017 16.13
Š. J., STA
Š. J., STA
Ljubljana − Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc meni, da bi bilo zaradi dogajanja na pediatrični kliniki UKC Ljubljana primerno, da generalni direktor Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer ponudita odstop. Povedala je tudi, da skupaj s stroko in ZZZS intenzivno pripravljajo rešitev glede kardiologije na pediatrični kliniki.

Rešitve gredo po njenih besedah v dve smeri, in sicer da tisti del kardiološkega programa na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je ves čas deloval dobro, obdržijo. Za zdravljenje otrok v programu, kjer so se odnosi popolnoma porušili, pa bodo iskali druge rešitve, med drugim je možnost, da bi otroke pošiljali na zdravljenje v tujino, je dejala na novinarski konferenci po današnji seji vlade.

Po njenih besedah je še preuranjeno govoriti, kateri del programa bodo obdržali v Ljubljani in katerega dela ne. »S stroko intenzivno pripravljamo rešitve. Pričakujem, da bomo sporazum in rešitve našli roku v desetih dni,« je pojasnila in dodala, da bo pred tem o rešitvi obvestila starše otrok. Je pa zagotovila, da bodo sprejeli strokovno rešitev, ki bo zagotavljala, da bodo najmlajši bolniki dobili najboljšo oskrbo.

Dodala je, da so dogajanja na pediatriji privedla do omajanega ugleda in zaupanja bolnikov in širše javnosti v delo zdravnikov in zdravstvo nasploh. »Kljub mojim večkratnim poizvedovanjem o razmerah, je vodstvo UKC ves čas zagotavljalo - decembra lani, letos marca in nazadnje v začetku junija - da je vse v redu. Žal temu ni tako,« je dejala.

Porušeno zaupanje bo težko povrniti

Pojasnila je, da je danes s pediatrične klinike dobila dopis, v katerem so »vodstvu UKC v imenu zdravnikov specialistov pediatrične klinike izrazili ogorčenje nad blatenjem ugleda celotne pediatrične klinike v javnosti na račun razmer na kardiološkem oddelku«. Ministrica meni, da bo porušeno zaupanje težko povrniti.

Zaradi izgube zaupanja zaposlenih in javnosti v UKC bi se Kolar Celarčevi zdelo zelo primerno, da Kopač in Pfeiferjeva ponudita odstop. S tem bi naredila prvi korak k ureditvi razmer na pediatrični kliniki. Sicer pa je vsa strokovna gradiva že predala svetu UKC in mu naročila, da čim prej uvrsti to točko na svojo sejo. Naslednja seja sveta UKC bo v petek.

Ob tem je opozorila, da ne glede na vse, slovensko zdravstvo na mnogih področjih dosega vrhunske rezultate. Večina zdravnikov in ostalega zdravstvenega osebja po njenih besedah svoje delo opravlja predano, kakovostno, strokovno in v stiku z bolniki. »Žal je nekaj posameznikov, ki ne delujejo v skladu s tem duhom,« je dodala. Napovedala je tudi, da bo naredila vse, da bi bili vsi zdravniki požrtvovalni in bi imeli takšen odnos do bolnikov in stroke.

Vodstvo UKC ni naredilo dovolj

V preteklih dneh je namreč razburila informacija, ki je prišla od različnih odgovornih v UKC, o napakah pri diagnozah oz. zdravljenju bolnikov na pediatrični kliniki. Strokovna direktorica UKC Marija Pfeifer je v ponedeljek dejala, da so pri otroškemu kardiologu Urošu Maziću ugotovili, da je postavil 22 napačnih diagnoz. Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti zaradi objektivne odgovornosti za stanje na kliniki, pa navaja, da je sedanji vodja službe za kardiologijo Tomaž Podnar po navedbah ene od mladih zdravic naredil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.

Kolar Celarčeva je že v torek ocenila, da vodstvo UKC ni naredilo dovolj in da razmer na pediatriji ne rešuje. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je ob tem poudarila, da je mednarodna komisija leta 2015 opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije na pediatrični kliniki. Če bi takratna priporočila vodstvu UKC upoštevali in uresničili, potem bi bile danes razmere na otroški kardiologiji urejene, je dejala.

Danes še brez odziva

Vodstvo UKC je sporočilo, da se danes ne bo odzvalo na poziv ministrice, bo pa po jutrišnji seji sveta podalo izjavo za medije. Medtem je Rajko Kenda za STA zatrdil, da svoje besede ne bo prelomil in bo odstopil takoj, ko odstopita generalni direktor Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer. Za poziv k odstopu je po njegovih besedah zvedel iz medijev in ne od UKC ali ministrice.