Koledar in knjižni dar za rojake v Porabju

Zveza Slovencev na Madžarskem je rojakom tudi letos pred prazniki podarila Porabski koledar.

Objavljeno
22. december 2011 15.34
Posodobljeno
22. december 2011 15.34
I. G. Murska Sobota
I. G. Murska Sobota
Monošter- Zveza Slovencev na Madžarskem, ki je krovna organizacija slovenske manjšine na Madžarskem, je rojakom tudi letos pred božičnimi in novoletnimi prazniki podarila Porabski koledar, knjižni dar in praznično številko tednika Porabje. V Porabskem koledarju so v knjižni slovenščini in narečju objavljeni literarni, strokovni in drugi prispveki. Tudi prispevek Irene Pavlič ob 20-letnici samostojne Slovenije.

V knjižnem daru je knjiga prekmurskega pisatelja Dušana Šarotarja z naslovom Ostani z mano duša moja, natisnjena pa je v knjižni slovenščini in porabščini.

Boštjan Žekš, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, je v pogovoru, objavljenem v praznični številki Porabja, med drugim povedal, da Madžarska premalo skrbi za urejanje položaja slovenske manjšine in uresničevanje njihovih narodnosnih pravic.

Slovenci na Madžarskem so prvi samostojni narodnostni koledar dobili 1990 leta, pred tem je bil del skupnega narodnostnega koledarja, ki ga je izdajala Demokratična zveza južnih Slovanov na Madžarskem. Zveza Slovencev na Madžarskem je h koledarju prvič dodala knjižni dar 1998. leta.