Kolesarjenje ne bo več prepovedano

Zgražanje zaleglo: Ministrstvo bo člen umaknilo.

Objavljeno
03. februar 2014 21.04
Bl. M., Tolmin
Bl. M., Tolmin

Ljubljana – Zgražanje kolesarske in turistične javnosti nad osnutkom zakona, ki podaljšuje splošno prepoved kolesarjenja v naravnem okolju, je očitno zaleglo, saj bo ministrstvo za kmetijstvo umaknilo člen o omejevanju vožnje.

Področje kolesarjenja bo urejala nova uredba, je napovedal minister za kmetijstvo Dejan Židan. Minister je očitno videl jezo gorskih kolesarjev in turističnih delavcev, zato jih je danes povabil na sestanek.

Poudaril je, da je splošna prepoved kolesarjenja v naravnem okolju zastarela: »Kolesarjenje bi dovolili tam, kjer je to mogoče. Jasno bo treba uskladiti varovanje narave ter željo po gibanju in turističnem razvoju,« je po sestanku dejal minister Židan.

Kmetijsko ministrstvo je pred kratkim v javno razpravo poslalo osnutek zakona, ki le prepisuje uredbo iz leta 1995, v kateri so kolesarji izenačeni z uporabniki motornih vozil v naravi. Poleg tega je resor predvidel precej višje kazni za kršitelje ter prepovedal oglaševanje in tiskanje publikacij.

Židan je sicer opozoril, da bo deležnikov pri iskanju kompromisov veliko: »Verjetno nas v prihodnjih mesecih čaka veliko usklajevanja. Kar mi vliva upanje, je, da imamo kar nekaj primerov dobrih praks iz tujine, zato si nam ni treba izmišljevati nekaj novega. Kolesarjenje v naravi je naša konkurenčna prednost, ki lahko daje nova delovna mesta. Zato tu nočemo delati škode. Nočemo, da bi kogar koli preglasovali, ampak bomo poiskali razumen kompromis. Če bo dobra volja, to lahko storimo še letos.«