Kolesarji končno dobili prvo daljinsko povezavo

Pot, dolga 109 kilometrov, vodi po obstoječih stezah in poteh, stran od glavnih prometnic.

Objavljeno
05. oktober 2016 23.33
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – Daljinska kolesarska povezava med Ratečami in Ljubljano je dolga 109 kilometrov in je prva enotno označena kolesarska daljinska povezava v Sloveniji, ki so jo včeraj tudi uradno predali namenu.

Z novim pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah, ki je bil sprejet letos, so bile določene tudi enotne označbe za daljinske kolesarske povezave, primerljive z označbami v tujini, je dejal vodja pravne službe na ministrstvu za infrastrukturo Jože Taler, tudi eden od dveh pobudnikov označitve daljinskih kolesarskih stez. Povedal je, da si je tudi v tujini ogledal, kako v drugih državah označujejo daljinske kolesarske povezave. Minister Gašperšič je zamisel o podobnih označbah v Sloveniji, ki ima lahko zelo velike naravne danosti za razvoj kolesarskega turizma, podprl.

Povezava po obstoječih poteh

Od Rateč do Ljubljane so daljinsko kolesarsko povezavo speljali po kolesarskih stezah, kolovozih, stezah in stranskih cestah, s čimer želijo kolesarje usmeriti stran od glavnih, najbolj obremenjenih cest in najmanj varnih cest za kolesarje. Na celotni trasi so postavili okoli 250 tabel, za kar so na ministrstvu porabili 40.000 evrov. Nameščene so predvsem na razcepih, kjer se kolesarji lahko znajdejo v dvomih, po kateri cesti nadaljevati potovanje. Hkrati je povezava zasnovana tako, da kolesarje vodi skozi mestna središča, mimo kulturnih, turističnih in naravnih znamenitosti.

Taler je dejal, da so se pred tem na ministrstvu ukvarjali z urejanjem infrastrukture, predvsem gradnjo kolesarskih stez, »nihče pa ni razmišljal o tem, kako se s kolesom lahko najvarneje pripelješ do želenega cilja«. »Če bi čakali na nove kolesarske steze, bi to trajalo še desetletja,« je pojasnil Taler in dodal, da je zdaj naloga države, da z daljinskimi kolesarskimi povezavami vzpostavi kolesarsko hrbtenico, občine, razvojne agencije in druge ustanove pa bodo poskrbele za ureditev in označitev kolesarskih stez s povezavo na daljinsko kolesarsko stezo v lokalnih okoljih.

V pripravi označba novih povezav

Na ministrstvu nameravajo označiti daljinske kolesarske povezave od Ljubljane do Brežic in proti Hrvaški, za prihodnje leto načrtujejo še ureditev med avstrijsko oziroma madžarsko mejo, Mariborom in Ljubljano ter med Ljubljano in Koprom s povezavo proti Italiji in Hrvaški.

V daljinski kolesarski povezavi članica svetovalnega organa za razvoj kolesarstva na Gorenjskem Maja Zupan vidi veliko priložnost za razvoj turizma. »Daljinska povezava je osnova kolesarske ponudbe, zdaj pa so na vrsti ponudniki storitev, ki se morajo usmeriti v digitalni marketing in prek digitalnih medijev s privlačno ponudbo privabiti kolesarje,« je dejala Zupanova. Kolesarji po njenem mnenju veljajo za dobre goste, kar 70 odstotkov, ki se jih odloči za daljša potovanja, se jih vnaprej pozanima o izbrani destinaciji in tudi rezervira namestitve.