Kolesarji zavzeli Mežiško dolino

Festival Črna lukna privabil 500 gorskih kolesarjev

Objavljeno
29. julij 2016 15.12
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Ravne na Koroškem – S tekmo enduro, ki se je začela sinoči s prologom na Ravnah in se bo danes nadaljevala po Jamnici, končala pa jutri z etapo po opuščenih rovih nekdanjega rudnika svinca in cinka v Mežici, bodo v Mežiški dolini sklenili letošnji gorskokolesarski festival Črna lukna (Black hole).

Največji in najdaljši gorskokolesarski festival v Sloveniji je ponudil devet dni kolesarjenja v vseh štirih občinah Mežiške doline in v kraje pod Peco privabil na stotine kolesarjev. »Festivala se udeležujejo tako profesionalci kot rekreativci. Veliko je tujcev. Med njimi so tudi takšni, ki se vračajo vsako leto,« je povedal Anej Štrucl, ki je ob Janiju Hercogu in Damjanu Kalčiču, treh kolesarskih zanesenjakih, gonilna sila festivala. »Pri organizaciji nam pomaga več kot osemdeset prostovoljcev,« je pravi Štrucl.

Gorski kolesarji – prišli so iz Anglije, Portugalske, Avstrije, Italije, Madžarske, Hrvaške, Švice in ZDA – so fascinirani, kako lahko tako majhno območje ponudi toliko različnih gorskokolesarskih doživetij: od zelo udobnih in manj zahtevnih tur po gozdnih cestah in vlakah do izjemno zahtevnih spustov po strmih in razdrapanih poteh, kakršen je, denimo, spust po prepadni turi po Dolini smrti nad Žerjavom. »Ko mislijo, da jih ne moreš več presenetiti, osupnejo, ko se s kolesi podajo po opuščenih rudarskih rovih v Mežici. Mislim, da jih ta del festivala, ki je s traso po nekdanjem rudniku edinstven na svetu, še posebno navduši,« pravi Štrucl.

Hercog, Kalčič in Štrucl so se festivala domislili pred leti, da bi Koroško promovirali kot zanimivo gorsko kolesarsko destinacijo. »Sprva nas je bilo sedem, ostali smo trije,« je rekel sogovornik. Sprav so razmišljali, da bi program festivala stlačili v zgolj tri dni, a so se kmalu odločili, naj bo dogajanje večdnevno. »Odločitev se ja izkazala za pravilno. Veliko kolesarjev se je odločilo, da bodo v dolini bivali vse dni festivala. Nastanjeni so po celotni Mežiški dolini, napolnili so vse kmečke turizme, penzione, apartmaje in gostišča. Tako dokazujemo, da lahko imajo prav vsi, ki so vpeti v turizem, korist tudi od kolesarjev,« je menil Štrucl, ki s starši upravlja eko kolesarski hotel v Jamnici.

Anejev oče, Dušan Štrucl Dixi, je na področju gorskega kolesarjenja na Koroškem oral ledino. Začel je v Črni na Koroškem, kjer je označil prve kolesarske poti in jih oblikoval v park, zadnja leta nadaljuje v Jamnici nad Prevaljami. Ekohotel Koroš je izhodišče single trail parka Jamnica, ki ga je Dixi zasnoval ob podpori sosednjih kmetij. V parku je devet poti, dolžine 17 km in višinske razlike 515 metrov. Ker park leži na soncu, se kolesarska sezona v njem konča šele novembra s prvim snegom.