Kolonijski prihajajo!

Jutri starta 53. slikarska kolonija Izlake-Zagorje.

Objavljeno
08. julij 2016 15.16
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Jutri se v Zagorju pričenja pravo kulturno poletje: točno opoldne pričakujejo prve udeležence letošnje 53. slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Trinajst mojstrov upodabljajočih umetnosti iz naše in štirih tujih držav, od Italije, Nemčije do Kube in Kitajske, bo stekleno dvorano zagorskega kulturnega centra za deset dni spremenilo v atelje.
Kolonijo, ki ji doma in tudi v srednji Evropi ni para, vsaj po stažu ne, bodo spremljali številni dogodki, med drugim otroška likovna delavnica in v galeriji Medija še razstavi akademskega slikarja Veljka Tomana in akademske kiparke Urše Toman.

Umetniki bodo za čopiče in druge pripomočke prijeli že v ponedeljek dopoldne, v petek bo poskrbljeno tudi za zabavo - na terasi Delavskega doma Zagorje bo koncertirala skupina Fossily band -, predzadnje dopoldne, v torek, 19. julija, bodo ob 12. uri tudi za javnost postavili na ogled dela, ki so jih ustvarili med bivanjem pod zagorskim nebom, isti večer jih čaka še zaključno srečanje z vodstvom Sveta kolonije in v sredo slovo.

Umetniški vodja kolonije Milan Razboršek in predsednica njenega sveta Eleonora Kramar glede na zanimiv izbor udeležencev pričakujeta, da bodo enako zanimiva njihova razmišljanja in, nenazadnje, tudi slikarska iskanja človeških, umetniških in drugih resnic.

Kakorkoli: kolonije, ki ji je uspelo preživeti in ohraniti vitalnost ter duha celih 52 let, ni mogoče prezreti. Njena finančna podpornica in ustanoviteljica ostaja občina Zagorje.