Komaj vseljeni, pa že osem novorojencev

V novem porodnem bloku za matere štiri ločene porodne sobe, pred porodom pa tudi hrana in pijača.

Objavljeno
12. april 2017 21.24
NOV OPERACIJSKI BLOKV SPLOŠNI BOLNIŠNICI SLOVENJ GRADEC
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Ženske v slovenjgraški bolnišnici ne rojevajo več druga ob drugi, temveč od tega tedna vsaka v svoji porodni sobi, v novem porodnem bloku, ki njim in njihovim partnerjem zagotavlja neprimerno več zasebnosti in udobja kot prej pol stoletja stara kirurška stolpnica.  

»Selitev, ki smo jo težko čakali, je potekala hitro in brez zapletov,« je povedala dr. Katja Juvan, predstojnica oddelka za ginekologijo in porodništvo, za katerega je bila to zadnja selitev. Prvo so opravili po novem letu, ko so pacientke iz ginekološkega oddelka selili kar na bolniških posteljah. Tri mesece in pol so morali porodnice po porodu iz starega kirurškega objekta na posteljah premeščati v svetle, prostorne in s sanitarijami opremljene bolniške sobe v novem prizidku. »Že novica, da smo oddelek preselili, je privabila veliko žensk, ki so se odločile, da bodo pri nas rodile. Predvidevamo, da jih bo zdaj, ko smo preselili še porodni blok, kjer je tudi operacijska dvorana za carske reze, še več. To bi nas veselilo,« je rekla Juvanova.

Novi prostori omogočajo drugačne oblike porodov, tudi v vodi. Porodna soba, v kateri je kopalna kad, je enkrat večja od drugih, opremljena bo s pripomočki za sproščanje med čakanjem na porod. Ko bo izkazan interes za prvi porod v vodi, bodo slovenjgraške babice prosile za pomoč postojnske ali avstrijske. Po novem ženskam med čakanjem na porod zagotavljajo tudi hrano, česar doslej niso počeli. »Njihovo prehrano smo načrtovali skupaj z ginekologi, anesteziologi in bolnišnično dietetičarko,« pravi Juvanova. Novost, ki je posebno dobrodošla za tiste, ki več ur čakajo na popadke, so bodoče matere lepo sprejele. Ponudijo jo vsem, le visoko rizičnim pacientkam ne. 

Šest novih operacijskih dvoran

Ta teden se iz stare kirurške stolpnice ni selil le porodni, temveč tudi operativni blok. Selitev obeh je bila povezana s selitvijo sterilizacije v klet novogradnje, ki pa jo je decembra ustavila poplava zaradi napake na napeljavi. »V novem operativnem bloku je šest operacijskih dvoran: dve kirurški, od tega ena za redno, druga za urgentno delo, dve operacijski dvorani sta namenjeni za travmatološko-ortopedske primere, v operativnem bloku sta tudi velika urološka ter velika glavna ginekološka operacijska dvorana, medtem ko druga urološka operacijska dvorana ostaja v pritličju novogradnje,« je povedala Jasna Uranjek, vršilka dolžnosti direktorice slovenjgraške bolnišnice. Čeprav so v bolnišnici nove operacijske dvorane ločili na redne in urgentne programe, se bodo trudili, da ne bodo samevale in bodo lahko v njih čim prej oskrbeli čim več bolnikov. 

Na stari lokaciji le še šoksoba

Bolnišnico v prihodnjih dveh tednih čaka le še selitev centra za intenzivno terapijo operativnih strok, tako imenovane kirurške šoksobe, ki je še edina ostala na stari lokaciji. V novogradnji so po novem: centralni operacijski blok, prostori intenzivne terapije, porodna soba, ginekološko porodniški oddelek, pediatrični oddelek, ginekološka in urološka ambulanta, najbolj sodobno opremljena sterilizacija ta čas v Sloveniji, bolnišnična lekarna, dializa, dermatologijo pa so iz novogradnje preselili v prenovljene prostore prejšnjih ginekoloških ambulant. Stara kirurška stolpnica do rušitve in začetka gradnje nove ne bo samevala. V njej bodo ohranili hotelski del oddelka za abdominalno in splošno kirurgijo ter oddelka za travmatologijo in ortopedijo, del stavbe pa bodo še naprej uporabljali tudi za ambulantne dejavnosti. »Medtem pa intenzivno načrtujemo novogradnjo,« pove Uranjekova. Država je za gradnjo in opremo prizidka namenila 43 milijonov evrov in z naložbo ustanovo spremenila v času primerno bolnišnico.