Začenja se preiskava nakupa in prodaje žilnih opornic

Leta 2013 se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo žilne opornice oziroma stente po bistveno višji, tudi štirikrat višji ceni kot v tujini.

Objavljeno
18. maj 2016 13.28
*lvu*Klinični center
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana − Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v zdravstvu pri prodaji in nakupu žilnih opornic je danes na ustanovni seji sprejela sklep o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj. Do prihodnjič bodo zbrali gradivo v zvezi s postopki javnega naročanja žilnih opornic v UKC Ljubljana in UKC Maribor, je povedala predsednica komisije Jelka Godec. Zbrali bodo tudi s tem povezane interne akte UKC Ljubljana in Maribor.

Pridobili bodo še revizijska poročila računskega sodišča za obe omenjeni zdravstveni ustanovi, dokumentacijo protikorupcijske komisije, Nacionalnega preiskovalnega urada, specializiranega državnega tožilstva ter okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani in v Mariboru, je na novinarski konferenci po današnji ustanovni seji preiskovalne komisije pojasnila Godčeva.

Po njenih besedah so se za zdaj odločili le za zbiranje gradiva UKC Ljubljana in UKC Maribor, v prihodnje pa lahko komisija sklene, da bo pridobila tudi dokumentacijo drugih bolnišnic, ki so nabavljale žilne opornice.

Del današnje seje preiskovalne komisije, ki se je dogovorila o svojem delu, je potekal za zaprtimi vrati. Prihodnje seje bodo sklicane po dogovoru oziroma tedaj, ko bodo zbrali gradivo. Zatem bodo določili akcijski načrt za preiskovalno komisijo ter tudi preiskovance oziroma priče, ki jih bodo zaslišali, je povedala Godčeva.

Komisija se bo ukvarjala le s preiskavo nabave in prodaje žilnih opornic, in ne z drugimi nepravilnostmi v slovenskem zdravstvenem sistemu, saj gre po besedah Godčeve za vzorčni primer, zadeve pa da lahko zaradi konkretnosti tudi hitro raziščejo.

Parlamentarno preiskavo so zahtevali poslanci SDS, NSi ter skupine nepovezanih poslancev, sedemčlansko komisijo pa je DZ imenoval 21. aprila.

Po njihovem mnenju je prav na tem področju zaznati največje nepravilnosti, gre pa tudi za primer, kako se v slovenskem zdravstvu preplačuje material.

Zgodba o preplačilih žilnih opornic sega sicer v leto 2013. Takrat se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo žilne opornice oziroma stente po bistveno višji, tudi štirikrat višji ceni kot v tujini. Takrat so tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zamenjali dobavitelja žilnih opornic, namesto pri domačem Mark Medical so jih začeli kupovati pri poljskem dobavitelju.

Poslance bo v preiskavi zanimalo, zakaj se je ta medicinska oprema v Sloveniji v preteklosti prodajala po veliko višjih cenah kot na tujih trgih in zakaj slovenski javni zavodi niso uporabljali ugodnejših tujih dobaviteljev. Ugotavljali bodo tudi odgovornost tistih, ki so omogočili nakup po tako visokih cenah.