Komunala »prevzela« obalno zavetišče

Več sto podpornikov in članov društva je fizično preprečilo prevzem zavetišča Komunali Koper. Borili se bodo do konca. 

Objavljeno
20. junij 2015 00.07
Pija Kapitanovič, Delo.si
Pija Kapitanovič, Delo.si
Koper – Več kot sto podpornikov obalnega društva proti mučenju živali je občini in Komunali Koper, ki sta prišli v spremstvu varnostne službe, danes preprečilo prevzem zavetišča v Svetem Antonu. »Borili se bomo do konca,« pravi dolgoletna vodja zavetišča Andreja Krivec Bogataj, prepričana, da je v ozadju močan veterinarski lobi.

Občine Koper, Piran in Izola, ki so lastnice obalnega zavetišča, so včeraj razdrle pogodbo o upravljanju zavetišča z obalnim društvom proti mučenju živali in obenem sprejele sklep o podelitvi začasnih upravljavskih pravic Komunali Koper. Povod za nenapovedan prevzem zavetišča je odločba inšpekcije uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je obalnemu društvu proti mučenju živali prepovedala sprejemati nove živali, za tiste v zavetišču pa odredila, da jih morajo v enem mesecu oddati novim lastnikom.

Inšpekcija je 9. in 10. junija v obalnem zavetišču ugotovila, da jim je 31. maja potekla pogodba o opravljanju veterinarskih storitev za zavetišče, ki jo je imelo Obalno društvo proti mučenju živali sklenjeno z Veterinarsko ambulanto Koper. Ugotovili so tudi več nepravilnosti pri vodenju evidenc; ni bilo sledljivosti podatkov o živalih, njihovem zdravju, opažanjih glede obnašanja ali posebnosti pri posamezni živali, ni bilo dnevnih evidence opažanj njihovih oskrbovalcev.

Boj za 100.000 evrov?

Odločba inšpekcije je bila povod, da je Mestna občina Koper že danes prišla v zavetišče in ga zaprla. Kot smo poročali, si občina prizadeva, da bi upravljanje zavetišča interventno podelili Komunali Koper, pozneje pa objavili razpis in poiskali novega upravljavca.

Obalne občine že nekaj časa pripravljajo spremembo odloka, s katerim bi lahko zavetišče oddali v upravljanje neposredno brez javnega razpisa, kot je to veljalo doslej.

Obalnemu društvu proti mučenju živali se pogodba za upravljanje sicer izteče 31.junija. Kot je dejala vodja zavetišča in predsednica društva Andreja Krivec Bogataj, gre v ozadju za interese Veterinarske ambulante Koper, ki je v delnem lastništvu ene od občinskih svetnic in Popovičeve stranke. Po njenem mnenju jih moti to, da zavetišče za določene veterinarske posege najema storitve konkurence.

Prek Komunalne Koper poskušajo 100.000 evrov, kot jih zavetišče na leto prejme od obalnih občin, imeti le zase. »Žal pa se ne zavedajo, da oskrba živali stane veliko več kot le 100.000 na leto, ki pa smo jih mi doslej pridobivali z lastnimi dejavnostmi, kot so dobrodelne dražbe, organizacija dobrodelnih koncertov in druge dobrodelne akcije.«