Komunala se globoko opravičuje

Za vodo so preveč zaračunali 500 Savinjčanom in tudi žalskemu županu.

Objavljeno
12. december 2013 12.28
vidic/Janko KOS
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Žalec – Javno komunalno podjetje (JKP) Žalec je približno 500 uporabnikom v šestih občinah Spodnje Savinjske doline zaračunalo vodo po previsokih cenah, zato že pošilja nove obračune. Na torkovi skupščini podjetja pa se župani občin ustanoviteljic (Žalec, Braslovče, Prebold, Polzela, Tabor in Vransko) niso strinjali s poslovnim načrtom JKPŽ za leto 2014.

V JKP Žalec so, potem ko so bili na napake opozorjeni, pripravljali popravljene račune za vodo. Zakonjšek nam sicer včeraj ni uspel odgovoriti na vprašanja o tem, koliko je javno podjetje občanom povprečno in skupaj zaračunalo preveč. Zato pa je nerodnost komunalcev pojasnil župan občine Žalec Janko Kos, ki je med vsemi šestimi občinami največji – 49-odstotni lastnik JKP Žaleč. »Račune s previsokimi zneski je dobilo približno 500 od skoraj 12.000 odjemalcev javnega vodovodnega omrežja v Spodnji Savinjski dolini,« je povedal Kos. Tudi sam je med tistimi, ki mu ta teden z JKP pošiljajo nov obračun.

Napaka zaradi popisovanja vodnih števcev

To se je zgodilo, ker JKP Žalec avgusta ob spremembi cen ni naredila odčitkov, oziroma jim je stanje števcev sporočilo premalo uporabnikov. Ker vodne števce popisujejo enkrat na leto, so potem vso odčitano porabo občanom zaračunali po novih, višjih cenah. Kakor je povedal Kos, jim je Zakonjšek na skupščini pojasnil, da je do tega prišlo samodejno pri vnašanju podatkov in izpisovanju računov. »Od komunale pričakujemo tudi opravičilo porabnikom vode,« je še dodal Kos.

Da je bila skupščina JKP v torek pestra pove tudi podatek, da se župani Spodnje Savinjske doline niso strinjali s poslovnim načrtom za leto 2014. Ta menda ne obvladuje in zmanjšuje stroškov, na prihodkovni strani pa je premalo ambiciozen, čeprav predvideva rast plač. Župani od Zakonjška tudi pričakujejo, da se bo JKP Žalec začelo več ukvarjati s tržnimi dejavnostmi ter da bo s tem vsaj zajezilo povečevanje obremenjenosti občin in občanov. »Poslovni načrt za leto 2014 morajo popraviti in dopolniti do konca januarja,« je še povedal Kos.