Komunala Trbovlje: dva direktorja in policija

Ponesrečena zgodba z imenovanjem direktorja Komunale se je sprevrgla v grotesko.

Objavljeno
28. november 2017 11.47
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Trbovlje − Medtem ko je v uradnem Ajpesovem registru kot zakoniti zastopnik Komunale od včeraj vpisan Jože Pustoslemšek, je Okrožno sodišče v Ljubljani na predlog županje Trbovelj Jasne Gabrič za v. d. direktorja Komunale imenovalo prejšnjega direktorja Milana Žnidaršiča. Danes sta oba prišla v službo − skupaj s policijo.

Pustoslemšek, ki so ga za novega direktorja Komunale z 18. novembrom imenovali nadzorniki, se je danes že drugič oglasil v svoji novi službi, kamor so ga s sklepom imenovali nadzorniki Komunale. Prvič, je povedal za Delo, je prišel v službo na Komunalo prejšnji ponedeljek, 20. novembra, a so ga odslovili, češ da v podjetju nima nobene funkcije. Že 18. novembra pa je mandat potekel tudi Žnidaršiču, neizbranemu kandidatu, sicer dolgoletnemu direktorju Komunale, ki pa glede na pogodbo ostaja v delovnem razmerju. Še več, na predlog županje in s sklepom sodišča z dne 23. novembra je zdaj za pol leta imenovan tudi za v. d. direktorja. »Če je za Ajpesov vpis vedela, in predvidevam, da je Gabričeva s takšnim predlogom zavedla sodišče,« pravi Pustoslemšek.

Danes se je zgodba iz prejšnjega tedna ponovila. Žnidaršič je v spremstvu z odvetnikom Sašem Ostrožnikom Pustoslemšku, kakor je povedal slednji, preprečil opravljati funkcijo, na katero ga je zakonito imenoval nadzorni svet Komunale, zato je ta poklical policijo, ki je napravila uradni zaznamek. Pustoslemšek se je ob našem prihodu že umaknil v lokal nasproti Komunale, kjer je ugotavljal, da je Ajpes za vpis njegovega imena v register potreboval sedem dni, okrožno sodišče za sodbo v imenu ljudstva potrebuje v primeru Komunala Trbovlje vsega nekaj dni, za sklep na predlog Gabričeve pa le tri dni. V obeh primerih je bila sodnica Urška Kusič.

Zaradi zadnje poteze na Gabričevo leti vse več očitkov, da so ji zadeve ušle iz rok, češ da je zlorabila župansko funkcijo in politično »prevzela oblast« v javnem podjetju, kjer direktorja sicer imenujejo nadzorniki.

Pustoslemšek je proti Žnidaršiču zaradi domnevnih kršitev že vložil kazensko ovadbo, neuradno pa je slišati, da naj bi pristojni organi pod drobnogled vzeli tudi razpis Komunale, s katerim so oddali dela pri rušenju toplarniškega dimnika za neobičajno visoko ceno. Kdor koli bo že prevzel vajeti Komunale, pa se bo moral prej ali slej lotiti tudi primerov več sto občanov Trbovelj, ki domnevno nimajo sklenjenih pogodb o priključitvi na čistilno napravo, storitev pa Komunali menda plačujejo.