Koncesije za manjšo porabo termalne vode

Vlada je sprejela ugodnejša pravila za izračun koncesnin, polne koncesnine bodo uveljavljene šele čez pet let.

Objavljeno
06. november 2015 10.51
Čateške toplice.
Brane Piano, Ljubljana
Brane Piano, Ljubljana
Ljubljana – Vlada je na predlog ministrice za okolje in prostor Irene Majcen včeraj sprejela prvih devet od 22 uredb o koncesiji za rabo termalne vode iz vrtin, s čimer Slovenija zamuja že vrsto let. Polne koncesnine bodo uveljavljene leta 2020, tam, kjer bodo vodo uporabljali smotrno ali jo celo čistili in vračali v podzemne vodonosnike, pa si jo bodo lahko znižali.

»Do zdaj so le tri zdravilišča plačevala nadomestilo za uporabo. Vseh uporabnikov termalne vode je 25. Sprejeli smo uredbe za devet, za 13 jih še bomo,« je pojasnila ministrica. Nadomestilo so plačevale le Terme Ptuj, Terme Olimia in Rimske terme. Leon Behin z ministrstva za okolje in prostor je dejal, da so bili ti uporabniki na trgu v neenakopravnem položaju. Bodoči prejemniki koncesij bodo za čas po letu 2005 in do konca leta 2015 morali prav tako plačati nadomestila, ki pa bodo nižja od sprotnih koncesnin, nadomestila pa bodo odplačala obročno do izteka koncesij. Tudi te pa bodo leta 2016 samo 60-odstotne in se bodo do polne vrednosti višale štiri leta. »Formula za izračun je bila tarča kritik, a je odraz realnosti,« je dejala Majcnova. Polovico koncesnine bo prinesla napoved rezervirane količine odjema, ki jo lahko zdravilišča do konca leta znižajo, polovico pa porabljena voda v letu prej. S čiščenjem in vračanjem vode v vodonosnike pa lahko uporabniki račun zmanjšajo za do 80 odstotkov.

Vračanje vode v podzemlje veliko stane

Behin je dodal, da gre za zmanjšanje odtoka porabljene termalne vode v vodotoke in s tem za ohranjanje podzemnih zalog, ki se ponekod tako zmanjšujejo, da ne morejo podeliti koncesij vsem, ki so zanje zaprosili. Novo ureditev za območje Pomurja, kjer je največ vrtin, so načelno že uskladili tudi z Madžarsko, je dodal.

Usklajevanje z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in Iztokom Altbauerjem iz skupnosti naravnih zdravilišč je potekalo vse do zadnjega, še včeraj popoldne. Nekoliko ublažene koncesnine, za kar sta si najbolj prizadevala ravno Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč ter ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, pa morda zaskrbljenosti zdravilišč ne bodo odpravile. Altbauer opozarja, da so za racionalno rabo in vtiskanje vode nazaj v podzemlje v zdraviliščih potrebne zelo velike investicije.