Koncesnine prestrašile zdravilišča

Povečanje nadomestil za rabo termalnih vod bi jih pahnilo v izgube ali celo v stečaje.

Objavljeno
29. oktober 2015 20.00
Terme Olimia
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Ljubljana, Celje - V Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč opozarjajo, da bodo odmere koncesnin ogrozile poslovanje zdravilišč, ki so sicer pomemben vir prihodka od turizma. Vlada je namreč včeraj pričela z obravnavo dodelitve še nekaj koncesij za rabo termalne vode in odmero koncesnin (Terme Banovci, Terme Lendava, hoteli Bled, Terme Paradiso).

Koncesnine, čeprav poprej vsem uporabnikom še niso bile odmerjene, se namreč povečujejo.

»S sprejetjem predlagane uredbe o koncesiji za rabo termalne vode iz vrtin za ogrevanje in potrebe kopališč bi nastale za delovanje slovenskih naravnih zdravilišč tako velike in nevzdržne finančne obremenitve, da lahko privedejo do finančnega zloma in s tem prenehanja delovanja večine družb, ki se ukvarjajo z zdraviliško dejavnostjo,« pojasnjuje Iztok Altbauer, direktor Skupnosti naravnih zdravilišč Slovenije (SSNZ),

V skupnosti uredbam, ki jih vlada na predlog Ministrstva za okolje in prostor sprejema za vsako zdravilišče oziroma uporabnika posebej, ne nasprotujejo v celoti. Pričakujejo pa, da bo vlada upoštevala njihove predloge za spremembe uredb ter uporabila drugačen izračun za določitev višine koncesnin. Po zagotovilih SSNZ bi Terme Olimia - od tam je tudi gospodarski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, v čigar direktoratu za turizem visokim koncesninam nasprotujejo - namesto dosedanjih 58.258 morale plačevati 273.889 evrov letno.

Grozi jim petkratno povišanje koncesij

Vlada začenja dodeljevati in odmerjati višine koncesnin za uporabnike termalnih voda. Včeraj uredbe o koncesijah za Terme Banovci, Terme Lendava, hotele Bled in Terme Paradiso na seji vlade niso prišle na vrsto in na Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) pravijo, da je še čas za proučitev njihovih predlogov. Plačevanju ne nasprotujejo, predlagajo pa nižji izračun, saj bi sedanji zdravilišča pahnil v poslovne težave in stečaje.

S podeljevanjem koncesij Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) in vlada popravljata, kar je ob reviziji izvajanja Zakona o vodah za leti marca 2013 ugotovilo Računsko sodišče. Namreč, da gre pri tem za velike zamude in da so bili zavezanci obravnavani neenakopravno. Nekaterim so bile koncesije dodeljene in so jih plačevali, večini pa jih ni bilo treba, ker jih niso dobili.

A če po eni strani vlada uvaja red in enakopravnost na trgu za tiste, ki termalne vode uporabljajo, le-ti bijejo plat zvona zaradi previsokih koncesnin. Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) Iztok Altbauer je vlado v imenu večine zdravilišč pozval, da uredbe o koncesijah za rabo termalne vode iz vrtin za ogrevanje in potrebe kopališč, kakor se imenujejo, še pred 1. januarjem, ko bodo stopile v veljavo, spremenijo. Znižajo jih naj toliko, da bodo zdravilišča koncesnine sposobna plačevati.

Altbauer opozarja, da bo sicer večina zdravilišč pristala v izgubah in stečajih. Po njegovih besedah tolikšnim nadomestilom nasprotuje tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo oziroma Direktorat za turizem in internacionalizacijo. »Zdraviliški turizem, ki je tretjina našega turizma, je resno ogrožen« pravi.
»Slovenska naravna zdravilišča niso krivec za ne-podelitev koncesij za obdobje od 2005-2013 in MOP je po sklepu Računskega sodišča moral izvesti popravljalne ukrepe ter zaračunati koncesije za nazaj vsem, razen Termam Olimia, Termam Ptuj in Rimskim termam. Z MOP smo dosegli soglasje o izračunu in plačilu za nazaj z možnostjo obročnega plačevanja na 20 let. Toda nova formula, ki bi začela veljati 1. januarja, bo drastično povišala koncesnine,« razlaga Altbauer.

Kolikšne so nove koncesnine? Gre za petkratno povečanje tistih, ki so veljale lani in letos. Po predlaganih uredbah bi letno nadomestilo za Terme Dolenjske Toplice namesto dosedanjih 59.400 evrov znašalo 208.152 evrov, za Terme Olimia namesto dosedanjih 58.258 evrov kar 273.889 evrov, za Terme Šmarješke Toplice namesto 59.635 evrov 214.996 evrov, za Terme Topolšica namesto 8.905 evrov kar 98.860 evrov in za zdravilišča Sava Turizma namesto dosedanjih 360.000 evrov na leto kar 1,53 milijona evrov. Primerljivo bi se koncesnine povišale tudi drugim članicam SSNZ, torej za Terme Čatež, Terme Dobrna, Thermana Laško, Medical Center Rogaška, Talaso Strunjan in Terme Zreče, več pa bi plačevali tudi drugi. Če naštejemo le največje, so to še Istrabenz Turizem, Rimske Terme, Terme Snovik, Terme Maribor in Bioterme Mala Nedelja.