Končni epilog Prijateljev v stečaju: Niso krivi

Anton Panjan jih v pritožbi ni prepričal, potrjena ocena nižje instance. Postopek je končan.

Objavljeno
07. avgust 2013 20.15
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Personalni svet vrhovnega sodišča je zavrnil pritožbi predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Antona Panjana, ki ju je vložil proti oceni sodniške službe za dve nekdanji stečajni sodnici, in sicer Dido Volk in Jelko Rozman. S tem je postopek končan.

Afera Prijatelji v stečaju, ki je izbruhnila v preteklem letu, sega pa v leti 2008 in 2009, je na ravni ocenjevanja strokovnega in etičnega dela sodnikov znotraj sodstva dobila končni epilog. Podatek o odločitvi personalnega sveta vrhovnega sodišča temelji na neuradni, a zanesljivi informaciji.

V veljavi tako ostajata oceni personalnega sveta ljubljanskega višjega sodišča, in sicer da sodnica gospodarskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča Dida Volk ne izpolnjuje pogojev za napredovanje (to znotraj sodstva šteje za negativno oceno), sodnica istega oddelka Jelka Rozman pa jih (ta znotraj sodstva šteje za srednje pozitivno oceno). To pomeni, da je sodniška kariera Volkove začasno zamrznjena, dokler personalni svet višjega sodišča ne spremeni njene ocene sodniške službe. Rozmanova, sicer vpletena v zadevo HKS Sicura, ki je privedla do obsodilne sodbe nekdanjega stečajnega upravitelja Branka Goršeta, pa lahko celo napreduje.

Anton Panjan včeraj odločitve personalnega sveta vrhovnega sodišča ni hotel komentirati, saj je še ni prejel in ne ve, kateri so bili razlogi, ki so personalni svet napeljali k takšni odločitvi.

Personalni svet vrhovnega sodišča je sicer imel na izbiro štiri možnosti. Oceno personalnega sveta višjega sodišča bi lahko izboljšal, lahko bi ostal pri enaki, lahko bi jo razveljavil, sodnicam pa bi lahko izrekel tudi ostrejše sankcije. Odločil se je za drugo možnost, torej da je potrdil oceni personalnega sveta višjega sodišča.

Po naših informacijah odločitev personalnega sveta vrhovnega sodišča znotraj sodstva zelo različno odmeva. Mnogi sodijo, da bo javnost – tudi v zvezi z nedavno odločitvijo personalnega sveta mariborskega višjega sodišča v zadevi Tovšak – zdaj še bolj prepričana, da vrana vrani ne izkljuje oči.