Končno začetek gradnje telovadnice

Pomembna pridobitev I. osnovne šole Celje bo nared predvidoma čez poldrugo leto.

Objavljeno
21. julij 2016 13.08
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje - Na igrišču I. osnovne šole Celje, ki je razkopano že dve leti, naj bi prihodnji mesec vendarle začeli graditi telovadnico, na katero v šoli čakajo že več let. Zavleklo se je zaradi arheoloških izkopavanj, na kraju, kjer bo stala telovadnica, pa so našli ostanke prazgodovinske in rimske poselitve.

Arheološka izkopavanja, ki jih je po raziskavi z vrtinami in nato še s sondažnim izkopom, zahteval Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, je Pokrajinski muzej Celje končal že januarja lani. Z Mestne občine Celje so sporočili, da so odkrili ostanke prazgodovinske in rimske poselitve, a najdbe niso izjemne. Gre za slabo ohranjene ostanke poznokeltske oziroma poznolatenske in rimske naselbine. Poleg bivalnih objektov so dokumentirali še lončarsko peč z začetka prvega stoletja. Rimska naselbina je bila iz časa od prvega do tretjega stoletja, vendar izkopanine niso v dobrem stanju, pravijo na občini: »Rimskodobne plasti in strukture so bile močno poškodovane zaradi kasnejšega obdelovanja polj in posegov pri gradnji taborišča med drugo svetovno vojno.«

Začetek del čez dober teden

Čeprav so bila arheološka izkopavanja draga in čakanje nanje dolgotrajno, bodo na koncu pocenila gradnjo telovadnice za 180.000 evrov. Po izvedenih protipoplavnih ukrepih na vzhodni Ložnici in Savinji namreč objekta ne bo treba postaviti 1,2 metra više od obstoječega terena. Po načrtu razvojnih programov bo telovadnica stala dobrih 3,5 milijona evrov, do zdaj so porabili že skoraj 250.000 evrov, letos je predvidenih dobrih 940.000 evrov, prihodnje leto pa dobrih 2,3 milijona evrov. Telovadnica ne bo namenjena zgolj šoli, saj bo po obrazložitvi proračuna na voljo tudi za rekreacijo starejših občanov in invalidov, izvajanje programov športnih društev ter zagotovitev infrastrukture za športno plezanje.

Nova telovadnica bo z zunanjo ureditvijo nared v letu in pol. V tem času jo mora skupaj s partnerji zgraditi podjetje As Primus, ki je bilo izbrano med devetimi ponudniki, ocenjena pogodbena vrednost del pa je slabe tri milijone evrov. Pripravljalna dela na gradbišču se bodo začela avgusta.

Na I. osnovni šoli je pestro tudi v drugih prostorih, saj so po lanskem prvič uspešno izvedenem počitniškem varstvu to ponovili tudi letos. Tako so organizirali počitniško varstvo učencev od prvega do petega razreda za vseh deset tednov počitnic, trenutno imajo prijavljenih 150 otrok. Tudi letos varstvo sofinancira Mestna občina Celje. Dan varstva za učence celjskih osnovnih šol stane sedem evrov, za preostale pa deset evrov.