Konec popotresne obnove Posočja (spet) na vidiku

Vlada je lani proračun za sanacijo Posočja oklestila s predvidenih 5,5 milijona na vsega 1,5 milijona evrov.

Objavljeno
15. april 2015 18.11
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Bovec – Po letu varčevanja bo vlada letos spet namenila spodobno vsoto denarja – štiri milijone evrov – za popotresno obnovo, ki prehaja v sklepno fazo. Letos namerava državna tehnična pisarna odpreti vsaj 30 novih gradbišč, sanacijo pa bi končali na približno sto objektih.

Vlada je lani proračun za sanacijo naravne nesreče, ki je zgornje Posočje prizadejala že pred enajstimi leti, oklestila s predvidenih 5,5 milijona na vsega 1,5 milijona evrov. Obnova je tako zastala v večini primerov za leto dni. »Kdor čaka, dočaka in jaz upam, da bom dočakal. Moja mama namreč ni, saj je prej umrla,« je opozoril Bovčan Vojko Vučič.

Njegovo hišo je potres zamajal že leta 1976, in takrat je bila prvič sanirana. Drugič jo je načel velikonočni potres leta 1998, po vnovičnem potresu leta 2004 pa je na vrsti za rušenje. Na istem mestu bo predvidoma zrasla nova.

»Rekli so mi, da bo to v kratkem. Kdaj, pa ne vem. Tako so rekli tudi pred dvema letoma. Izvajalec je že postavil zabojnik, pa je potem pobral šila in kopita. Saj razumemo, da se vleče, ampak enajst let je pa že malo preveč. Zdaj res upam, da se bo premaknilo,« pravi.

Konec obnove leta 2018

Državna tehnična pisarna načrtuje odprtje približno 30 gradbišč. »Odprta gradbišča so večinoma v zaključni fazi – urejamo le še dokumentacijo. Prihodnje leto pričakujemo, da jih bomo odprli vsaj toliko kot letos. V tem primeru bi leta 2017 gradbišča zapirali in leta 2018 tudi administrativno zaključili popotresno obnovo,« je pojasnil vodja pisarne Mitja Pekeč. V obdelavi je sto projektov, 20 objektov je v delu: »Okrog 50 družin je v fazah priprave na organizacijo in izpeljavo del in te bodo, pričakujem, naslednje leto vseljene. Močno upam, da bodo plačila potekala skladno z razpoložljivostjo. Zaenkrat kaže dobro. Vsekakor počasi zapiramo vrata.«

Na ministrstvu za okolje in prostor ostajajo previdni. »Ob predvideni dinamiki zagotavljanja sredstev v višini vsaj štirih milijonov evrov na leto in pri nespremenjenih pogojih popotresne obnove glede predpisov in standardov za gradnjo takšnih objektov ocenjujemo, da bo popotresna obnova končana leta 2017. Za leto 2015 so v proračunu zagotovljeni štirje milijoni, za naslednji leti pa proračun še ni sprejet.«