Konec prepirov za mejnike

Posodobitev geodetske mreže: točka ničtega reda že pošilja podatke v Ljubljano. Prihodnje leto jih bo v sistemu še pet.

Objavljeno
11. september 2015 21.40
Točka
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Prilozje, Metlika – Ob športnem letališču Bela krajina v Prilozju je republiška geodetska uprava (Gurs) odprla prvo od načrtovanih šestih točk kombinirane geodetske mreže. Tako imenovane točke ničtega reda bodo omogočale zanesljive in natančne geodetske izmere s satelitskimi sprejemniki. Točka je stala 65.000 evrov.

V vsakdanji rabi bo to pomenilo, da bo zdaj zastarel in netočen zemljiški kataster pridobil točnost, s čimer bodo bolj natančni tudi geodetski podatki. Mejniki so zdaj lahko tudi več metrov stran od mesta, kjer bi morali biti, kar med mejaši povzroča slabo voljo in prepire. Direktor urada za geodezijo na Gursu Jurij Režek je za Delo povedal, da so v zadnjih letih vzpostavili sistem 16 stalnih postaj (Signal), ki lahko kadarkoli pošljejo izvajalcem terenskih meritev potrebne popravke in tako zagotovijo natančnost določanja položaja objektov na zemljiščih. Sistem je povezan s podobnimi v sosednjih državah in je bil vzpostavljen v okviru projekta, ki ga je z 1,8 milijona evrov od leta 2004 do 2009 sofinanciral norveški finančni mehanizem.

Točka ničtega reda v Prilozju že pošilja podatke v Ljubljano, opremljena je z dvema satelitskima sprejemnikoma, ki stalno določata njen položaj z manj kot centimetrsko natančnostjo. Podatki vseh šestih postaj bodo služili za nadzor in umerjanje uporabniškega sistema 16 GNSS-postaj (satelitski sistem za globalno določanje položaja) omrežja Signal, kar bo zagotovilo natančnost geodetskih izmer.

Predvidoma prihodnje leto bodo vzpostavili še nov sistem, ki bo omogočal natančnejše določanje višin točk, objektov in naravnih značilnosti terena s satelitsko tehnologijo. Pričakujejo, da bo pomembno vplival tudi na poplavno varnost, ki jo vzpostavljajo v okviru posodobitve prostorske podatkovne infrastrukture za zmanjšanje tveganj in posledic poplav. Vrednost projekta je tri milijone evrov, pri čemer bo Gurs zagotovil dobro petino denarja.

Za nadzor in stalno zagotavljanje verodostojnosti in zanesljivosti podatkov bo v državi skrbelo šest točk ničtega reda. »To so najbolj stabilne in tehnološko najbolje opremljene točke slovenskega geodetskega referenčnega sistema. Postale bodo del sistema EUREF, ki je hrbtenica Evropskega koordinatnega sistema,« je pojasnil Režek.

Poleg v Prilozju bodo podobni objekti delovali še v Šentvidu pri Stični, na Arehu, Kogu, Koradi in v Kopru. Objekti so že postavljeni, zdaj v njih nameščajo opremo, prihodnje leto pa jih bodo vključili v sistem.