Konec uroka za Dvorec Jeruzalem

Hotel in lokal je v lasti občine Ljutomer, podnajemnik je v stečaju

Objavljeno
16. december 2017 09.34
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Ljutomer - Dvorca Jeruzalem, turističnega objekta v slikoviti skupini zgodovinskih stavb s cerkvijo Žalostne matere božje na Jeruzalemu 8 sredi jeruzalemsko - ormoških goric se že dve desetletji nenehno drži smola. Sedaj, ko se pripravlja mediacija med občino Ljutomer, družbo Puklavec Family Wines (PFW) in IGD Holermous v stečaju, pa se morda dvorcu in turizmu na Jeruzalemu nasploh obetajo boljši časi.


Ljutomerski občinski svetniki bodo namreč v torek prihodnji teden razpravljali in odločali o predlogu mediacije med omenjenimi tremi partnerji. Občina je lastnica, PFW najemnica in IGD Holermous v stečaju podnajemnica objekta, ki je bil zastavljen kot visokocenovni vrhunski turistični magnet Jeruzalemskih goric, a sedaj komaj životari in v njem trenutno restavracija sploh ne deluje.

Bistvena točka mediacije je tista, po kateri bi občina ostalima partnerkama za minula vlaganja v obnovo objekta skupno izplačala  650.000 evrov, podnajemna in najemna pogodba bi se prekinili in dvorec bi občina spet dobila tudi v posest. S tem bi se razrešil zaplet, ki se je vlekel vse od prenove dvorca, ko družba PFW  podnajemnici IGD Holermous in obenem izvajalki prenove ni priznala pretiranega zvišanja vrednosti obnove s projektantskih 1,2 na končnih 2,8 milijona evrov. Spor je ostal nerazrešen vse do sedaj, sedaj, ko je Holermous že poldrugo leto v stečaju, pa so se vse tri strani na pobudo stečajnega upravitelja Damjana Beliča strinjale, da ga je treba končati. 

"Tako naprej več ne more iti, saj je sedaj v lokalu dvorca od toplih reči mogoče dobiti le še kavo, občina pa objekta ni kupila zato, da bi propadal. Upam, da bodo svetniki predlog mediacije podprli, saj imamo že interesente, ki bi bili objekt pripravljeni najeti in mu znova dati življenje," pravi ljutomerska županja Olga Karba. 

Stečajni upravitelj Holermousa Damjan Belič pravi, da so se o mediaciji pogajali od letošnje pomladi in da je sedaj dogovorjeno kompromis, pri katerem je vsak malo popustil. "Jaz moram delati v interesu upnikov, obenem pa bi bila velika škoda, da objekt, s katerim sedaj upravlja naš podizvajalec, ne bi normalno zaživel. Osnovni pogoj, da mediacija stopi v veljavo, je pozitivna odločitev ljutomerskega občinskega sveta, potem pa se s takšno rešitivjo morajo strinjati tudi naši upniki in sodišče, a s tem verjetno ne bo težav. Z mediacijo bi se izognili nepotrebnim in dolgotrajnim sodnim postopkom, ki bi stanje dvorca le še poslabšali. Predlagani znesek je z naše strani in s strani PFW sprejemljiv, saj je vrednost obnove ocenjena v razponu 1,1 do 1,7 milijona evrov in če od tega zneska odštejemo desetletno najemnino, ostane ravno okrog 650.000 evrov, ki si jih bomo razdelili s PFW."

okvirček:

Objekt na Jeruzalemu 8  je ljutomerska občina v precej slabem stanju kupila leta 2003 in ga po dveh letih iskanja dala v 50-letni najem družbi Jeruzalem Ormož VVS, sedanji Puklavec Family Wines tako, da bi se najemnina poračunavala z vlaganji v obnovo. Ta družba je objekt dala v podnajem IGD Holermousu, ki je stavbo obnovil v hotelček z desetimi sobami, kongresno dvorano, restavracijo in vinoteko in ga leta 2007 odprl. Zaradi sporov o vrednosti obnove in tudi zato, ker turistično dvorec ni zaživel tako, kot bi moral, je ljutomerski občinski svet leta 2010 sklenil, da naj ga občina proda. To se ni zgodilo in z dvorcem je razen dveh let ves čas do sedaj upravljala družba IGD Holermous.