Konec zdraviliškega turizma

Nova uredba o koncesijah za termalno vodo bi uničila slovenska zdravilišča

Objavljeno
29. oktober 2015 10.06
Terme Zreče
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje - Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSZS), pred današnjo sejo vlade opozarja: »S sprejetjem predlagane uredbe o koncesiji za rabo termalne vode iz vrtin za ogrevanje in potrebe kopališč bi nastale za delovanje slovenskih naravnih zdravilišč tako velike in nevzdržne finančne obremenitve, da lahko privedejo do finančnega zloma in s tem prenehanjem delovanja večine družb, ki se ukvarjajo z zdraviliško dejavnostjo.«

Vlada bo o uredbi odločala na današnji seji, na SNZS pa ji ne nasprotujejo v celoti. Pričakujemo le, da bo vlada njihove predloge in zahteve za spremembe uredbe upoštevala, da bo Ministrstvo za okolje in prostor argumentom prisluhnilo in jih z njimi uskladilo ter da bo vlada spremembe uvrstila v novo uredbo še pred 1. januarjem, ko naj bi uredba začela veljati.

Predsedniku vlade in vsem ministrom je Altbauer poziv zdravilišč poslal včeraj. V njem opozarja, da je Ministrstvo za okolje in prostor novo uredbo o koncesiji, ki bo večino zdraviliškega turizma v Sloveniji prisililo v negativni finančni rezultat oziroma stečaj, predlagalo v sprejem kljub temu, da Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Direktorat za turizem in internacionalizacijo nasprotujeta sedanjemu besedilu uredbe. »Zato je resno ogrožen zdraviliški turizem, ki predstavlja tretjino slovenskega turizma,« svari Altbauer.

SSNZ je na pobudo nekaterih zdravilišč sredi oktobra o svojih pomislekih obvestila Ministrstvo za okolje in prostor. Seznanila ga je tudi s svojimi izračuni in argumenti.

Altbauer pojasnjuje: »Slovenska naravna zdravilišča niso krivec za ne-podelitev koncesij za obdobje od 2005-2013 in MOP je po sklepu Računskega sodišča RS moral izvesti popravljalne ukrepe - zaračunanje koncesije za nazaj vsem, razen Termam Olimia, Termam Ptuj in Rimskim termam. Strinjali smo se in dosegli soglasje z MOP ter uskladili formulo in plačilo koncesnin za preteklo obdobje z možnostjo obročnega plačila za obdobje 20 let. Toda nova formula, ki bi začela veljati 1. januarja 2016, bo drastično povišala koncesnine.«

Direktor SSZS pravi, da jim prav nič ne pomaga, da bi se koncesnine uveljavljale postopno - za prvo leto v višini 70 odstotkov, za leto 2017 v višini 80 odstotkov in za leto 2018 v višini 90 odstotkov izračuna. »Predlagane spremembe samostojnega faktorja z 0,03 na 0,15 nam,reč predstavljajo kar 5-kraten dvig nadomestila oziroma koncesije glede na leti 2014 in 2015 in kar 15-kraten dvig glede na obdobje 2005-2013, ko je bil faktor 0,01.