Konjski »rolsrojsi« po 700 kilometrih doma

Nemška rejca Matern, ki sta s četverovprego lipicancev na poti že od 6. maja, danes na cilju.

Objavljeno
28. maj 2013 13.27
Lipicanci v Ratečah
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Rateče – Četverovprega lipicancev, s katero sta nemška rejca Ute in Andreas Matern od 6. maja na 700 kilometrov dolgi poti iz Nürnberga v Nemčiji, bo danes prišla na cilj. Včeraj so pot nadaljevali iz Rateč prek Mojstrane do Radovne.

Danes jo bodo sklenili pri gostiteljih, rejski hiši Barbana v Globokem pri Radovljici, od koder štirje lipicanci izhajajo in kjer bo v soboto velika konjerejska prireditev.

Četverovprego so v nedeljo v Ratečah pričakali številni ljubitelji teh konj slovenskih korenin. Bogdan Ambrožič iz Združenja rejcev lipicancev Slovenije je v nagovoru med drugim dejal, da je lipicanec »rolsrojs« med konji, dolga pot, ki so jo konji premagali pa dokazuje, da niso samo aristokrati in intelektualci med konji, ampak tudi vzdržljivi.

Opozoril je na njihov temperament in primernost za dresuro, s čimer so lipicanci po njegovem vrhunec v konjereji. Nemška gosta in njuna vprega lipicancev si zaslužijo veliko spoštovanje, je dejal Cvetko Možina, komandir konjeniške enote slovenske policije, ki je s štirimi policisti na hrbtih lipicancev prav tako pričakala posebne goste.

Andreas Matern je po prihodu v Rateče dejal, da nista zmagala z ženo. »Zmagovalci so konji, ki so zmogli doseči pomemben podvig,« je dejal Matern in dodal, da sta z ženo ob velikem dosežku ostala brez besed. Janez Peternel iz vzrejne hiše Barbana je ob tem dejal, da konj vedno vrača, kar vložiš vanj. Šele po trdem delu več rodov pri vzreji lipicancev se lahko pokaže vse, kar ta konj zmore, je dodal.

Lipicanci so med nemški ljubitelji konj priljubljeni, zato jih je v Nemčiji veliko, je povedal Peternel. Številčnost je po njegovem mogoče razumeti tudi kot veliko priznanje lipicancu, Slovencem lahko predstavlja pomemben razlog za ponos.