Kopinič: Smo generacija v primežu svetovnih sil

V Otoku so se spomnili osvoboditve zavezniških vojakov in njihov prihod v Belo krajino.

Objavljeno
26. september 2015 15.03
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Metlika - Danes je v Otoku pri Metliki potekala slovesnost ob 71-obletnici osvoboditve okoli sto zavezniških vojakov iz nemškega ujetništva v Ožboltu pod Pohorjem. V spremstvu partizanov so nato krenili na 250 kilometrov dolgo pot do Otoka, od koder so jih z letali odpeljali v Bari.

Pogumno epopejo slovenskih partizanov je v svoji knjigi z naslovom Vranov let v svobodo popisal takratni udeleženec Ralph F. Churchles.

Slavnostna govornica je bila metliška podžupanja Anica Kopinič, ki je spoštljivo spregovorila o narodno-osvobodilni borbi, kakor tudi o junaški osvoboditvi zaveznikov iz nemškega ujetništva pod Pohorjem, ki je imel velik odmev v takratni zasužnjeni Evropi. Med drugim je spregovorila tudi o nenehnih napadih nekaterih na polpreteklo zgodovino, ko se je slovenski narod uspešno uprl okupatorju in upor pripeljal do končne zmage.

»Izkoriščanje preteklosti za delitve«

»Nenehno vračanje političnega pogleda v preteklost z zakrivanjem dejstev in resnic o NOB poslušamo iz dneva v dan. Med nami so še vedno taki, ki jim preteklost služi kot maščevanje ali opravičevanje in razlog za vselej nove delitve. To sicer ni vojna, a ni niti mir, v katerem naj bi vladalo sožitje, medsebojno spoštovanje in skupna pot za boljši jutri. Današnji dogodek na tem mestu ob letalu DC-3 je živ dokaz, resnična zgodba iz vojnih časov, ki je nihče ne more vzeti. In takšnih zgodb in spominov je nešteto,« je prepričana Kopiničeva. Z obžalovanjem je spregovorila o današnjem času, ko v 21. stoletju in 70 let po koncu druge svetovne vojne na stotisoče nesrečnikov beži pred nasiljem iz svojih domov. »Smo generacija, ki smo se znašli v času velike selitve narodov in v primežu svetovnih velesil. Smo sredi reke trpečih ljudi, ki se nas še kako tičejo. Rešile nas bodo le etične vrednote kot so solidarnost, medsebojna pomoč, sprejemanje različnosti, strpnost in razumevanje,« je veliki množici navzočih povedala Kopiničeva.

Zbranim je spregovoril tudi predsednik metliške zveze borcev Milan Travnikar, ki je prepričan, da je zdaj čas, da izkoristimo priložnost in Evropi ter svetu dokažemo, da spoštujemo in cenimo vrline, ki so veljale med NOB. Navzoče je pozdravil tudi predsednik združenja ZZB za vrednote NOB Slovenije tovariš Tit Turnšek.

Slovesnosti sta se med drugim udeležila general Lado Kocjan in generalna sekretarka rdečega križa Slovenije in nekdanja metliška županja Renata Brunskole.

V kulturnem programu je nastopil ženski pevski zbor Društva upokojencev Metlika, učenci Osnovne šole Podzemelj in harmonikarka Katja Jakljevič.

Prireditev je povezovala Barbi Berič.