Koprivnikar razrešil načelnico mariborske upravne enote

Naslednik nekdanje načelnice še ni znan, Juršetova pa odločitve doslej ni komentirala.

Objavljeno
01. junij 2015 15.13
Novinarska konferenca ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja in ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc po sestanku s predstavniki sindikatov. Ljubljana, 10.April2015
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Maribor − Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v skladu s svojimi pristojnostmi razrešil načelnico Upravne enote Maribor Karin Jurše, ki tako na položaju druge največje upravne enote v državi ostaja le še do konca junija. Kot so za STA povedali na pristojnem ministrstvu, njen naslednik še ni znan, Juršetova pa odločitve doslej ni komentirala.

Koprivnikar se je v pisnem pojasnilu skliceval na zakon o javnih uslužbencih, ki določa, da lahko v enem letu od nastopa funkcije, ki jo je nastopil 18. septembra lani, kot minister za javno upravo, pristojen med drugim tudi za imenovanje načelnikov upravnih enot, te tudi razreši ne glede na morebitne razloge za razrešitev, ki jih sicer navaja zakon.

Naslednica Željka Vogrina

»Skladno s povedanim sem se odločil za razrešitev načelnice Upravne enote Maribor Karin Jurše, saj sem od načelnice druge največje upravne enote v državi pričakoval večjo dodano vrednost v smislu bolj aktivne vloge v razvojnem ciklusu upravne enote,« je pojasnil Koprivnikar.

Juršetova je vodenje upravne enote prevzela 1. januarja 2014 in je na tem mestu nasledila Željka Vogrina, političnega zaveznika nekdanjega župana Franca Kanglerja, ki je trenutno tudi vodja njegove Županove liste v mestnem svetu.

Očitki o nezakonitem vstopanju v uradne evidence

Kot je v soboto pisal Dnevnik, so že pred njenim imenovanjem na ministrstvo prihajale anonimke z očitki na njen račun. Potem ko se je Kangler ob lanskem in zdaj že razveljavljenem izreku sedemmesečne zaporne kazni skliceval na duševne težave, zaradi katerih ni odšel na prestajanje kazni, naj bi prav Juršetova po pisanju časnika po uradni dolžnosti sprožila postopek za odvzem orožja.

Ker je v postopku menda storila formalno napako in o vsem skupaj ni pravočasno obvestila Kanglerja, naj bi ta njeno nepravilno ravnanje naznanil ministrstvu. Očital ji je nezakonito vstopanje v uradne evidence in politično motiviranost, ker je vabilo prejel 6. oktobra, to je na dan, ko se je uradno uvrstil v drugi krog županskih volitev, še piše Dnevnik.

Časnik pa ugiba, da bi lahko bila njena razrešitev dejansko politične narave, češ da si je SMC, ki ni del koalicije sedanjega župana Andreja Fištravca, s tem hotela povečati vpliv pri vodenju postopkov, nad katerimi v mestu bedi upravna enota, še piše Dnevnik.