Koprski smetarski šok precej manjši kot piranski

Nov način plačevanja odvoza je razgalil, da imajo (vsaj statistično) več gospodinjstev, kot so prej izdajali računov.

Objavljeno
19. februar 2014 00.28
SPAIN/
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Koprčani so v minulih dneh prejeli položnice po novem sistemu obračunavanja odvoza smeti. V mnogih gospodinjstvih so hudi, ker je račun višji. Toda podražitev v Kopru je kljub temu bistveno zmernejša, kot je bila lani v Piranu, ko so v povprečju skoraj podvojili, v številnih primerih pa gospodinjstvom več kot podvojili strošek odvoza smeti.

Štiričlanska koprska družina, ki živi v 75 kvadratnih metrov velikem stanovanju, je do konca leta plačala še 18,75 evra na mesec, zdaj pa mora odšteti 23 evrov (ali 22 odstotkov več).

Dvočlanski družini v 70 kvadratnih metrov velikem stanovanju se je strošek povišal za manj kot evro na mesec. Enočlanskemu gospodinjstvu pa se je strošek znižal za tri ali štiri evre na mesec. Povprečne podražitve nam Igor Hrvatin, direktor Komunale Koper, ne more izračunati, ker se je spremenil način obračuna.

Smetarina ni več odvisna od velikosti stanovanja, temveč od števila ljudi v gospodinjstvu.

Če je en sam, plača 12,66 evra, vsak dodatni član k tej ceni doplača še 3,45 evra.

V Piranu od maja lani en član plača 14,2 evra, dva člana 18,3 evra, štirje pa 26,5 evra, torej kar nekaj več kot v Kopru. In to navzlic dejstvu, da so v Piranu lani ločili približno 47 odstotkov vseh odpadkov, medtem ko so v Kopru dosegli komaj 30-odstotno ločevanje odpadkov.

V Kopru ločevanje spodbujajo tako, da tistim s kompostnikom znižajo račun za 1,16 evra, v Piranu pa takim račun znižajo za 2,04 evra na mesec. Koprske nižje cene v Okolju Piran razlagajo s tem, da je večji sistem pač nekoliko cenejši.

V Kopru je nov način plačevanja odvoza smeti razgalil, da imajo (vsaj statistično) veliko več gospodinjstev, kot so prej izdajali računov.

Prej so izdali račune na 19.000 naslovov, zdaj pa so nenadoma ugotovili, da na istem naslovu živi tudi po več gospodinjstev, in statistika kaže, da imajo v Kopru 21.300 gospodinjstev. Mnoga so seveda samo fiktivno prijavljena zaradi različnih ugodnosti.

Toda več gospodinjstev na enem naslovu pomeni tudi višji znesek za odvoz smeti. Zato imajo na Komunali Koper te dni veliko dela z urejanjem tudi takih formalnosti in usklajevanjem podatkov.

S smetmi ne smejo ustvarjati dobička

Igor Hrvatin je tudi pojasnil, da komunalno podjetje z odvozom smeti ne sme ustvarjati dobička. Komunala Koper ima na leto približno pet milijonov evrov stroškov z odvozom smeti (lani so jih ustvarili 21.713 ton) in 61 zaposlenih. Okolje Piran pa je imelo lani približno 2,5 milijona stroškov (približno 7500 ton odpadkov) in 23 redno zaposlenih.