Koprski svetniki znova o Apartmajih pri Bernardinu

Predlagatelj z novim predlogom OPPN, svetniki in Portorožani še vedno nasprotujejo gradnji.

čet, 20.09.2012, 21:00

Portorož - Piranski svetniki bodo v začetku prihodnjega tedna ponovno obravnavali predlog občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za Terasne vile pri Bernardinu, čeprav je maja to točko župan Peter Bossman umaknil z dnevnega reda, ker načrta dva odbora nista podprla.

Predsednik sveta KS Portorož Slavko Ivančič je ob prvi preprečitvi obravnave na občinskem svetu napovedoval tak razplet, saj je takrat dejal: »Ocenjujem, da je to pirova zmaga in da zgodba o Terasnih vilah ni končana. V portorški krajevni skupnosti se bojimo, da bo predlagatelj, podjetje Regulus, načrt apartmajskih vil samo nekoliko popravil in se čez pol leta s podobnim projektom obrnil na občinski svet.«

Namesto 64, po novem 60 stanovanj

Uštel se je za dva meseca. Toliko hitreje namreč prihajajo z novim predlogom OPPN pobudniki gradnje novih apartmajev v neposredni bližini hotelov Bernardin. Namesto prvotno predvidenih 64 apartmajev je v štirih objektih s skupno površino 5890 kvadratnih metrov po novem načrtovanih 60 stanovanj.

V garaži pod štirimi bloki je 380 parkirnih mest, od tega samo 120 za lastnike stanovanj, preostalih 260 je predvidenih za javno uporabo. Spomnimo, da so Portorožani pozimi na javni obravnavi odločno nasprotovali sprejetju takega OPPN in dejali, da bodo uporabili vsa pravna sredstva za uveljavitev svojih pravic.

Pozidavi površin s stanovanji za trg nasprotujejo, saj so v zadnjem času tu zgradili vsaj petkrat več počitniških stanovanj za nerezidente kot tistih za stalne občane. Slavko Ivančič je prepričan, da so skoraj vsi Portorožani proti apartmajski pozidavi kraja.

»Načrt ni popolnoma v skladu s strategijo razvoja občine«

Ko smo povprašali nekaj piranskih občinskih svetnikov, kakšno je njihov mnenje do novih apartmajev in do Terasnih vil, so vsi pritrdili, da bodo glasovali proti in ocenili, da bo proti tudi večina svetnikov. Občinske strokovne službe so v gradivu za sejo občinskega sveta opozorile, da tak načrt, ki predvideva apartmaje le 75 metrov od morja, ni popolnoma v skladu s strategijo razvoja občine.

Hkrati pa so dodale, da bi bila gradnja stanovanj v skladu s prostorskim planom, če bi svetniki sprejeli OPPN.  Regulus je za zemljišče trikotne oblike v neposredni bližini jadralskega kluba Pirat po neuradnih virih odštel 1,2 milijona evrov, vrednost naložbe pa je ocenjena na več kot deset milijonov evrov.

Investitor vztraja, da na svojem zemljišču lahko uresniči načrte, če temeljni prostorski načrt to omogoča. Krajani pa predlagajo, naj raje investira v gradnjo hotela, saj je počitniških stanovanj že precej preveč in resno ogrožajo razvoj kraja.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se