Kordeževo hišo bo sodišče težko prodalo

Prodaja je razpisana za 29. april, za hišo in parcelo je 681.000 evrov visoka cena.

Objavljeno
22. april 2014 16.25
Posodobljeno
24. april 2014 09.00
Kordeževa hiša na dražbo
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Radovljica − Izklicna cena za hišo Bineta Kordeža v Lescah, ki jo je določilo sodišče in znaša 681.000 evrov, je visoka, zato bodo kupca na dražbi težko dobili, je ocenil nepremičninski posrednik Borut Kordež.

Okrajno sodišče v Radovljici je prvo javno dražbo za prodajo nepremičnine nekdanjega prvega moža Merkurja razpisalo za 29. april.

Največjemu upniku, Factor banki, Kordež skupaj dolguje 2,6 milijona evrov, poleg tega so v vrsti za poplačilo terjatev v višini po nekaj tisoč evrov še Gorenjska banka, Zavarovalnica Triglav, davčna uprava, Kovinar gradnje ST in Diners club Slovenija.

Velik upnik je še celjsko podjetje Zelena hiša v posredni lasti odvetnika Dušana Korošca, ki je že lastnik polovice Kordeževe hiše, od Kordeža pa terja skoraj poltretji milijon evrov.

Novega lastnika ne pričakujejo

Za prodajo polovice hiše je bila dražba razpisana že poleti leta 2012, a je bila preklicana. Factor banka je takrat ocenila, da bi hišo lažje prodali v celoti, kot pa le polovico, in so se odločili za preklic dražbe.

Nepremičninski posrednik Borut Kordež iz agencije Makler Bled ocenjuje, da je izklicna cena za Kordeževo hišo, ki stoji na 1200 kvadratnih metrov veliki parceli na lepi lokaciji v novem naselju Plana v Lescah, previsoka. Po Gursovih podatkih je nepremičnina vredna 340.000 evrov, zanjo pa bi lahko iztržili le od 400.000 evrov do 500.000 evrov, meni Borut Kordež, ki ne pričakuje, da bo hiša na dražbi dobila novega lastnika.

»Slovenskega kupca najbrž ne bo, tujci pa na dražbe ponavadi ne hodijo,« je dejal ter še opozoril, da so prodaje hiš na dražbah navadno povezane s še drugimi zadevami, ki otežujejo realizacijo posla. V primeru Kordeževe hiše je opozoril, da ima solastnik prednostno pravico pri nakupu.

Izklicna cena je visoka

Nepremičninsko podjetje Zelena hiša je v posredni lasti celjskega odvetnika Dušana Korošca. Podjetje se dražbe verjetno ne bo udeležilo, je dejal Dušan Korošec in dodal, da je prva dražba ponavadi slabo obiskana.

Hkrati je poudaril še, da je izklicna cena za hišo visoka. Kako je podjetje Zelena hiša sploh postalo Kordežev upnik, Korošec ni hotel povedati. V odredbi sodišča o dražbi je namreč navedeno, da je bila lastnica terjatve pred podjetjem Zelena hiša Gorenjska banka.

Večji del dolga do Factor banke je Bine Kordež že poplačal, banki pa mora od najetih osem milijonov evrov posojila vrniti še 2,6 milijona evrov.

Sodišče je na vse Kordeževe nepremičnine (tudi hišo na Lancovem) vpisalo prepoved razpolaganja in obremenitve, saj mora po odločitvi ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi preprodaje trgovskega centra Primskovo plačati še 2,37 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.