Močan vonj na Koroškem ni škodljiv

Neprijeten vonj je zašel iz Avstrije, kjer je sinoči prišlo do nezgode v papirnici Mondi Frantschach.

Objavljeno
03. november 2017 13.14
Be. B., STA, M. K.
Be. B., STA, M. K.

Slovenj Gradec – Regijski center za obveščanje v Slovenj Gradcu je danes dopoldan prejel vrsto klicev občanov iz Dravske in Mislinjske doline o močnem vonju, ki vznemirja ljudi. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so neprijetni vonj zaznali v Slovenj Gradcu, Šentjanžu, Dravogradu, Radljah ob Dravi ter na Ravnah na Koroškem in Prevaljah.

V zraku ni za zdravje nevarnih snovi ali plinov

Slovenjegraška izpostava uprave za zaščito in reševanje je preklicala priporočilo o omejenem gibanju na prostem, ki ga je objavila po tem, ko je prejela vrsto klicev občanov iz Dravske in Mislinjske doline o širjenju neprijetnega vonja. Mobilna enota z ekološkim laboratorijem namreč na terenu ni zaznala za zdravje nevarnih snovi ali plinov.

Vonj prišel iz avstrijske strani

Laboratorij tudi v Dravogradu ni zaznal nobenih posebnosti. Regijski poveljnik Civilne zaščite Alan Matijevič je povedal, da je koncentracija neznane snovi od jutra očitno že toliko popustila, da je naprave preprosto ne zaznajo. Na Koroškem zdaj preverjajo, ali je neprijeten vonj v Mislinjsko, Mežiško in Dravsko dolino zašel iz sosednje Avstrije, kjer je sinoči prišlo do nezgode v papirnici podjetja Mondi Frantschach.

Slovenska policija je pri avstrijskih varnostnih organih že preverila, ali so imeli v obmejnem območju nesrečo z uhajanjem plina, a so Avstrijci kaj takega odločno zanikali.

Medtem je upravljalec plinovoda že preveril celotno traso v vseh treh dolinah (v Dravski dolini je plin speljan le do Mute) in na njej ni ugotovil nobene napake.