Koroščevo poročanje buri duhove

Novinarja RTV sankcionirali, ker je obisk Bratuškove v Mariboru komentiral kot »nič, ne samo nič pametnega«.

Objavljeno
19. maj 2013 17.59
mpi/ RTV
V. V., Delo.si, STA
V. V., Delo.si, STA

Novinar RTV Matej Korošec v javljanju v živo ob sredinem obisku Bratuškove v Mariboru dejal: »Če sem pred leti ob obisku slovenskega premiera dejal, da ni povedal nič pametnega, lahko tokrat dodam, da ona ni povedala praktično ničesar, ne samo nič pametnega.«

Po pisanju časnika Večer, ki navaja odgovorno urednico TV Maribor Polono Pivec, ki je dejala, da je Korošca morala sankcionirati po opravljenem telefonskem pogovoru z odgovorno urednico informativnega programa RTVS Ksenijo Petrovčič Horvat.

Kot je za STA pojasnil predsednik Koordinacije novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Zoran Medved, naj bi šlo v primeru Mateja Korošca za šestmesečni suspenz in prepoved t. i. javljanj v živo v dnevnoinformativne oddaje TV Slovenija.

»Če je to napaka, je predvsem strokovna napaka novinarja, kajti poklicna merila in kodeks nam takšen način poročanja res odsvetujejo, in o tem bi se najprej morali poglobljeno pogovoriti znotraj uredništva, močno pretirano pa je zaradi tega novinarju izrekati sankcije,« ocenjuje Medved.

Zoper sankcioniranje novinarja se je izreklo tudi Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) posebej zato, ker, po besedah predsednika ZNP Tina Mamića: »novinarji javnega zavoda RTVS dnevno kršijo tako novinarski kodeks kot programske standarde RTVS in poročanje mešajo s komentiranjem«.