Koroški deželni glavar s predstavniki slovenskih organizacij: Mi združujemo, in ne ločujemo

Enotni o pomembnosti, da bo slovenska narodna skupnost prvič po letu 1918 zapisana v deželni ustavi. 

 

Objavljeno
19. februar 2017 20.32
S. H., STA
S. H., STA

Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser se je danes s predstavniki slovenskih organizacij − Marjanom Sturmom iz Zveze slovenskih organizacij na Koroškem, Bernardom Sadovnikom iz Skupnosti koroških Slovencev ter Nantijem Olipom iz Narodnega sveta koroških Slovencev pogovarjal o osnutku nove koroške ustave. Ta je prejšnji teden razburkal slovensko javnost in slovenski politični vrh, saj je kot deželni jezik omenjal samo nemščino.

Sogovorniki so se strinjali, kako pomembno je, da bo slovenska narodna skupnost prvič po letu 1918 zapisana v deželni ustavi, so sporočili iz Kaiserjevega kabineta.

Odbor za pravosodje in ustavo deželnega zbora bo kmalu izdelal semantična pojasnila in tako izboljšal osnutek. Nato pa bo v koroškem deželnem zboru sledila razprava o ustavnem osnutku, so napovedali.

Z današnjim srečanjem so sicer razjasnili »zgrešena in napačna poročanja, povezana z omembo slovenske narodne skupnosti v koroški deželni ustavi v slovenski javnosti«.

S predstavniki slovenskih organizacij se bosta jutri v Ljubljani sestala tudi zunanji minister Karl Erjavec in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.