Košaško cerkev bodo reševale vse slovenske župnije

Nadškofija Maribor čaka na razpis za odkup terjatve, saj družbi SCT v stečaju dolguje več kot 650.000 evrov.

Objavljeno
04. junij 2015 19.02
Cerkev v Košakih, 17.4.2014, Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Reševanje novozgrajene košaške cerkve, nad katero zaradi 656.466 evrov dolga roko drži družba SCT v stečaju, je očitno v sklepni fazi. Po besedah župnika Igorja Novaka čakajo, da bo stečajni upravitelj objavil razpis za odkup terjatev, zatem pa bo stekla solidarnostna akcija.

»Denarja nimamo zbranega še nič. Dokler ne bo razpisa, v katerem, bo pisalo, koliko denarja potrebujemo, ne veš kam ciljati. Ideja je cela Slovenija, vse župnije, vse redovne ustanove, saj drugače ne moreš,« pravi Igor Novak.

Reševalno akcijo so si zamislili tako, da bodo takoj po objavi razpisa začeli zbirati denar in Novak je prepričan, da bodo zahtevani znesek tudi sposobni plačati. »Župnije so bolj ali manj zainteresirane za pomoč, čeprav so tudi same v krizi. A če bi vse župnije stopile skupaj in nekaj malega prispevale, se da to lepo rešiti.«

Tri propadle dražbe

Odkup terjatve je nadškofija sicer predlagala že pred tremi leti, je pojasnil Novak, vendar takrat na predlog sploh ni dobila odgovora. Potem so se zvrstili trije poskusi prodaje cerkve na dražbi, ki pa so vsi po vrsti padli v vodo, saj varščine ni vplačal nihče. V košaški župniji so si ob takem razpletu seveda oddahnili in zdaj čakajo na objavo vabila za javno zbiranje ponudb za odkup terjatve. V kolikor se bo stečajni upravitelj odločil za zbiranje zavezujočih ponudb, mora vabilo objaviti najmanj dva meseca pred potekom roka za oddajo ponudbe, medtem ko je pri zbiranju nezavezujočih ponudb rok za polovico krajši.

Težavam košaške župnije je botroval finančni zlom mariborske nadškofije. Podjetje SCT je namreč z nadškofijo sklenilo poravnavo, da bo zadnja gradbena dela na cerkvi poplačala s hektar velikim zemljiščem. A poravnave ni bilo možno pravočasno uresničiti, ker so banke upnice, ko se je zrušila cerkvena finančna piramida, na zemljišče vložile predznambe hipotek in preprečile poplačilo.

SCT v stečaju si je poskušal dolg poplačati s prodajo še nedokončane cerkve, vendar, kot rečeno, brez uspeha. Cerkev je ocenjena na 1.676.000 evrov, a je bila v drugem in tretjem dražbenem poskusu na voljo po izklicni ceni 838.000 evrov, torej za polovico.

Od velike noči tudi maše

Črni oblaki nad košaško cerkvijo, ki so jo s prostovoljnimi prispevki pomagali graditi številni župljani, so se medtem nekoliko razkadili. Od velike noči lahko župnik Igor Novak v njej celo mašuje. Čeprav cerkev ni dokončana, so le uspeli dobiti uporabno dovoljenje, je pojasnil, in sicer tako, da so se najprej lotili spremembe gradbenega dovoljenja: »Vse skupaj je bilo treba poenostaviti.«

Cerkev je zdaj dokončana do te mere, da zadošča formalnim gradbenim zahtevam, čeprav so v njej namesto pravih cerkvenih klopi le nekakšne gasilske klopi, manjkajo pa tudi freske. »Stvar je funkcionalna, to je važno,« je zadovoljen župnik Novak.