Kovač v stečaj, stanovalci doma v Preboldu so lahko brez skrbi

Stečaj KDU, najemnice doma upokojencev Prebold, Kovač zagotovil denar za plače, Raiffeisen Leasing bo poskrbel za nemoteno preskrbo ljudi.

Objavljeno
04. november 2013 18.03
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Danes je celjsko okrožno sodišče za družbo KDU Prebold, najemnico tamkajšnjega doma upokojencev, na predlog Raiffesien Leasinga (RL) razglasilo stečajni postopek. S tem je sodišče po besedah Žige Siliča, prvega moža RL, izpolnilo pričakovanja, Ivan Kovač, lastnik KDU, pa pravi: "Želel bi, da se zgodba, ki smo jo zastavili, uspešno nadaljuje. A se bojim, da bo drugače."

Postopek za KDU bo vodil stečajni upravitelj Denis Kostrevc, rok za prijavo terjatev pa se izteče 4. februarja 2014. Kovač mora posle in dokumentacijo predati najkasneje do četrtka.

Ivan Kovač bo spoštoval odločitev sodišča, ki pa ga, kakor je še izjavil, sploh ni presenetila: "Sodišče nam že doslej ni šlo na roke." Kovač pričakuje, da se bo s stečajnim upraviteljem srečal čim prej in da se dogovorijo o nadaljnjih postopkih, med drugim tudi o izplačilu plač. Te, smo neuradno izvedeli, zamujajo za kakšen mesec, a kakor zagotavlja Kovač, denar, potreben za plače, to je 70.000 evrov, čaka na računu KDU. "Nič nismo pokradli," ni mogel skriti razočaranja Kovač.

V nasprotju s Kovačem je Žiga Silič še zmeraj prepričan, da je stečaj KDU rešitev za vse: tako za RL kot lastnika objekta, ki mu najmenik dolguje za več mesecev najemnin, kot za dobrih sedemdeset oskrbovancev in okrog štirideset zaposlenih. S stečajem KDU se je bremena rešila tudi država, ki želi enega najbolj sodobno opremeljenih tovrstnih domov, preboldskega, pripojiti k trboveljskemu in tako popolniti nadstandardne zmogljivosti v javni mreži.KDU sicer državi dolguje prispevke za štiri mesece, zaposlenim pa tri regrese, skupaj blizu 200.000 evrov.

Žiga Silič zagotavlja, da bo RL v Preboldu zagotavljal nemoteno preskrbo stanovalcev. Da bi pri hrani in negi zaškripalo, se najbolj bojijo svojci stanovalcev. Silič odgovarja: "Že doslej smo si prizadevali, da se dom ne izprazni, zdaj pa si bomo še posebej. Vse ostalo bo stvar dogovora s stečajnim upraviteljem, ki bo sprejemal nadaljnje odločitve, in z domom v Trbovljah: kaj, kdaj in kako."

Zaposlene zanima tudi koliko: kolikim bo ob pripojitvi k Trbovljam uspelo obdržati delo. Neuradno naj bi bilo med sedanjimi zaposlenimi v Preboldu le polovica srečnežev.