KPK preverja domnevne nepravilnosti pri izplačevanju dodatka za stalno pripravljenost

KPK vlado poziva, naj se opredeli do problematike zaposlenih na nekaterih fakultetah, ki so hkrati vladni funkcionarji.
Objavljeno
18. januar 2016 12.22
Univerza v Ljubljani Ekonomska fakulteta. Slovenija 3.aprila 2015.
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Ljubljana − Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v zvezi z izplačevanjem dodatkov za stalno pripravljenost vodi postopek v luči kršitev institutov zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, so sporočili iz komisije. Obenem vlado poziva, naj se opredeli do problematike zaposlenih na nekaterih fakultetah, ki so hkrati vladni funkcionarji, piše Slovenska tiskovna agencija.

Kot so zapisali v KPK, postopek še ni zaključen, zato se komisija do morebitnih kršitev zakona še ne bo opredelila. So pa v komisiji pri tem spomnili, da je vlada 10. decembra lani obravnavala in sprejela vsebino etičnega kodeksa funkcionarjev v vladi in na ministrstvih.

Kodeks po pisanju STA velja za vladne funkcionarje − predsednika vlade, ministre in državne sekretarje. Njegov namen je posvetiti večjo pozornost skladnosti ravnanj in vedenj funkcionarjev, povečati občutljivost za skladnost lastnih ravnanj ter ravnanj drugih vladnih funkcionarjev in dati večji poudarek primernemu ravnanju v moralno-etičnih dilemah, so navedli v KPK.

Hkrati so opozorili, da se upoštevanje visokih etičnih načel od funkcionarjev pričakuje ne samo neposredno pri izvrševanju njihove funkcije, temveč v vseh njihovih ravnanjih v času opravljanja funkcije in tudi pred tem.

Iz izjave o integriteti, ki jo podpišejo vsi vladni funkcionarji, pa izhaja, da se posameznik z njenim podpisom zavezuje, da bo ob morebitni ugotovljeni kršitvi standardov kodeksa ravnal »v skladu s sprejeto odločitvijo vlade o potrebnem ravnanju«.

Etični kodeks in omenjena izjava od vlade po mnenju komisije terjata najmanj uradno opredelitev vlade do problematike in do kršitev, ki jih je ugotovil pristojni inšpektorat pri izplačevanju dodatka za pripravljenost zaposlenim na nekaterih fakultetah Univerze v Ljubljani, ki so hkrati vladni funkcionarji.

Komisija zato pričakuje, da se bo vlada na svoji prihodnji seji do ugotovljenih kršitev opredelila v luči standardov pred kratkim sprejetega kodeksa, sprejela ukrepe in o vsem tem obvestila javnost, še piše STA.

V zadnjem času se sicer že vrstijo pozivi k odstopu zaradi izplačil dodatka za stalno pripravljenost, ki so ga po ugotovitvah inšpektorata izplačevale nekatere fakultete. K odstopu sta bila pozvana tudi finančni minister Dušan Mramor, ki je kot dekan ekonomske fakultete odobril izplačevanje dodatka, in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.