»Kranj lahko rešijo le Kranjčani«

Župan Mohor Bogataj, osumljen zlorabe položaja pri poravnavi s Stanovanjsko zadrugo Gorenjske, ni več v kazenskem postopku.

Objavljeno
18. julij 2014 19.55
Mohor Bogataj
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – »Kranjčani smo upali, da nas bodo policija, tožilstvo in Komisija za preprečevanje korupcije rešili pred zlorabami, ki jih počne župan Mohor Bogataj. Kaže, da to lahko storimo le sami, in upam, da bomo oktobra na volitvah to tudi storili,« je Aleš Sladojevič razočaran komentiral odločitev tožilstva, da ustavi pregon župana.

Sladojevič je avgusta 2011 odgovorne prijavil protikorupcijski komisiji.

Tukajšnje okrožno tožilstvo je v ponedeljek po končani sodni preiskavi odstopilo od kazenskega pregona župana Mohorja Bogataja zaradi sporne poravnave s Stanovanjsko zadrugo Gorenjske (SZG), ki je Mestno občino Kranj (MOK) stala 620.000 evrov. Na Okrožno sodišče v Kranju je tožilstvo vložilo zgolj obtožnico zoper županovega nekdanjega svetovalca Kristijana Gnilšaka in direktorja SZG Franca Terana zaradi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov zadruge, pomoči pri tem kaznivem dejanju in kaznivega dejanja izneverjanje. Zanimivo je, da je bil župan ovaden zaradi suma zlorabe položaja, Gnilšak pa »le« zaradi suma pomoči pri dejanju.

Mohor Bogataj opran sumov

Na vprašanje, kako to, da se županu ne bo treba zagovarjati na sodišču, čeprav je brez predhodnega soglasja mestnega sveta omogočil poravnavo, je namestnica okrožnega državnega tožilstva Marija Marinka Jeraj odgovorila, da je bilo »v delu zoper eno osebo zaradi kaznivega dejanja zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic po tretjem in petem odstavku 257. člena KZ-1 odstopljeno od kazenskega pregona, ker ni bilo zadosti dokazov, da je oseba izvršila kaznivo dejanje.«

Mohor Bogataj je le nekaj dni po izvolitvi za župana novembra 2010 naročil novo pravno mnenje, popolnoma drugačno, kakršnega je zagovarjala občinska uprava v mandatu njegovega predhodnika Damijana Perneta, in takoj nato se je občina sodno poravnala s SZG v višini 620.000 evrov.

Denar je občina v dveh obrokih nakazala na fiduciarni račun odvetnika Gnilšaka, nato se je sled za njim zabrisala. Ta račun je Gnilšak po nakazilih zaprl, nato pa pri isti banki kmalu odprl novega. Poročali smo, da je Gnilšak pred poravnavo kupoval terjatve omenjene zadruge in je torej denar končal pri njem, medtem ko je zadruga ostala z blokiranim računom.

Še vedno se ne ve, kje je 620.000 evrov

Župan Bogataj je doslej večkrat zanikal, da bi vedel, kje je končal denar. Posledica Sladojevičeve prijave na protikorupcijsko komisijo je bila, da je policija februarja 2012 zaradi suma zlorabe položaja ovadila župana, njegovega svetovalca in pooblaščenega odvetnika kranjske občine Gnilšaka pa zaradi suma pomoči pri dejanju.

Župan Bogataj je včeraj povedal, da sta v preiskovalnem postopku tako sodna izvedenka, ki jo je postavilo sodišče, kot dr. Rajko Pirnat v pravnem mnenju (naročila ga je občina, op. a.) ugotovila, da je ravnal zakonito in je bila poravnava v korist MOK. »Primer se je obravnaval na sodišču kar tri leta in v tem času je bilo večkrat javno blateno moje dobro ime. Vesel sem, da je na koncu zmagala pravica,« je dejal Bogataj in napovedal, da bo zahteval povrnitev stroškov, ki jih je imel zaradi najema odvetnika.