Kranjski kanalizacijski projekt Gorki še brez denarja

Projekta odvajanja in čiščenja komunalnih odplak ni med prednostnimi državnimi projekti.

Objavljeno
21. november 2012 09.35
Posodobljeno
21. november 2012 11.00
žabkar kranj za FT
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – Mestna občina Kranj se bo prihodnje leto dodatno zadolžila za sedem milijonov evrov zaradi projekta Gorki, ki predvideva gradnjo kanalizacije, vodovodnega omrežja in osrednje čistilne naprave. Vendar vlada Gorkija ni uvrstila med prednostne projekte, financirane iz dodatnih pravic porabe, po sklepu vlade.

Pogoj za gradnjo s pomočjo kohezijskih in državnih sredstev je odobrena vloga ministrstva za kmetijstvo in okolje (MKO), na katerega je Kranj septembra naslovil vlogo. Odločba o črpanju kohezijskih sredstev bo predvidoma izdana do konca meseca in iz MKO so včeraj za Delo potrdili, da je še v pregledu pri strokovnih službah.

Kranj še upa na 75-odstotno sofinanciranje, pripravljajo pa tudi rezervne scenarije. Če kohezijskih sredstev ne bo, bodo 50 milijonov evrov vredni Gorki v občinah Kranj, Naklo in Šenčur izvajali v okviru javno-zasebnega partnerstva. Projekt je samo na območju Mestne občine Kranj ocenjen na 40 milijonov evrov, pri čemer bi jih občina zagotovila 13. Če sofinanciranja ne bo, bo treba podeliti koncesije in to bo za občane gotovo precej dražja rešitev.

Grims se je že zahvaljeval Janši

Čeprav torej še zdaj ni jasno, ali bo država zagotovila denar za projekt, se je svetnik Branko Grims že pred kratkim v razpravi o osnutku proračuna za leto 2013 zahvaljeval premieru Janezu Janši in ministru Zvonku Černaču, ker sta projektu Gorki dodelila oznako A 1, kar je po njegovem, najvišja možna ocena. Dejal je, da zadevo zapleta minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič.

Za pojasnilo smo prosili na urad vlade za komuniciranje, kjer so se izgovorili, da bo odgovoril MKO, z MKO pa smo po šestih dneh dobili odgovor, da je vlada s sklepom naložila MKO, da skupaj z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravi seznam projektov, ki jim bodo odvzete že izdane odločbe, in predlaga projekte, ki bi jih nadomestili.

V pregledu dokumentacija in vloge še za nadaljnjih 12 projektov

Iz javno dostopnega gradiva je razvidno, da je vlada že 11. oktobra sprejela več sklepov v zvezi z optimizacijo črpanja evropskih sredstev za obdobje od 2007 do 2013. Pri poglavju o odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih vod je navedeno, da je bilo v okviru prednostne usmeritve izdanih 14 odločb v skupni vrednosti 324 milijonov evrov, od tega je 180,7 milijona evrov sredstev iz kohezijskega sklada. Prostih pravic porabe je še 2,5 milijona evrov iz kohezijskega sklada, kar pomeni, da skoraj ni mogoče potrjevati projektov ne glede na njihovo stopnjo pripravljenosti.

MKO ima v pregledu dokumentacijo in vloge še za nadaljnjih 12 projektov v skupni ocenjeni vrednosti 238 milijonov evrov, od tega 135 milijonov evrov iz kohezijskega sklada. Med njimi je z oznako A sicer tudi Gorki s skupno ocenjeno vrednostjo 40 milijonov evrov in ocenjenim EU delom v višini 23 milijonov evrov, a se bo iz še prostih pravic porabe prednostno sofinanciralo odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Vipave in v občini Vipava.