Kranjski mestni svet Trilarju priporočil odstop, a ta vztraja

Župan Boštjan Trilar je prepričan, da je spoštoval etični kodeks, deloval spoštljivo in varoval ugled mestne občine.

sre, 24.02.2016, 19:21

Kranj – Kranjski župan Boštjan Trilar bo politično odgovornost (po zgledu številnih politikov, ki se požvižgajo na etične norme) preverjal šele na naslednjih volitvah. Kljub temu, da je danes 18 mestnih svetnikov (od 33) glasovalo za to, da po nedavni prometni nesreči, ki jo je povzročil v alkoholni omami, nepreklicno odstopi s funkcije, tega ni storil.

Župan Boštjan Trilar je po glasovanju v mestnem svetu dejal, da so svetniki v razpravah predvsem grajali njegovo ravnanje po prometni nesreči, medtem ko zoper njegovo delo kot župana ni slišal pripomb in je zato ocenil, da mu ni treba odstopiti s funkcije. Še enkrat se je javno opravičil, zagotovil, da je vso materialno škodo, ki jo je povzročil v prometni nesreči, že plačal, ponovil pa je tudi obljubo, da bo dva meseca opravljal družbeno koristna dela.

Boštjan Trilar je ocenil, da bo dela v mestnem svetu poslej več, vendar bo sam politični proces sprejemanja odločitev »bolj demokratičen«, saj bodo morali v politične procese vključevati popolnoma vse, zato pričakuje še več usklajevanj in pojasnjevanj. Zatrdil je še, da spoštuje zakone, pa tudi etični kodeks, ki so ga v mestnem svetu pred enim letom sprejeli prav na pobudo njegove stranke Več za Kranj. Kodeks med drugim določa, da funkcionar »deluje spoštljivo in tako, da varuje ugled Mestne občine Kranj in njenih organov«. Ob sprejetju kodeksa je župan med drugim dejal: »Letvico smo dvignili zelo visoko in zelo bomo morali biti previdni, da ne bomo delali napak.«

Mestni svetniki so v razpravah ponavljali že znana stališča. Enotno so županovo ravnanje po prometni nesreči obsodili vsi svetniki, medtem ko poziva za odstop ni podprlo osem svetnikov županove stranke Več za Kranj, štirje so se glasovanja vzdržali.

Mestna svetnica Ana Pavlovski (SD) je ob tem ocenila, da je Trilar s kodeksom ravnanja prepričal volivce in da zdaj pa prav ta kodeks pomeni začetek konca njegovega županovanja. Župan ji je odvrnil, da je kodeks predstavljal polovico volilnih obljub. Dejala je še, da preklicuje svoj podpis k omenjenemu kodeksu, ki ga je dala lani.
Neodvisni svetnik Zoran Stevanovič je župana pozval, naj odstopi in s tem pokaže »moškost, poštenost in svojo politično kulturo«. Primož Terplan (SMC) je dejal, da Trilar funkcijo hoče obdržati za vsako ceno in napovedal, da se bodo v prihodnje »trudili razkriti vse koristoljubne povezave« župana.

V bran je županu Trilarju stopil nekdanji župan, zdaj pa svetnik Več za Kranj Damijan Perne, ki je dejal, da bi bilo najlažje odstopiti, s čimer bi župan »stisnil rep med noge«. Odstop bi pomenil visoke stroške volitev, eno leto prostega teka občine, vprašljivo bi bilo izvajanje projektov občine, je dejal Perne.

Prijavi sovražni govor