Kranjski župan Trilar išče podporo za rebalans proračuna

Dogovor o sodelovanju med strankami in listami bo predvidoma sklenjen do 10. junija oziroma seje mestnega sveta.

Objavljeno
03. junij 2015 21.56
Boštjan Trilar
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Še vedno ni jasno, kakšno podporo ima kranjski župan Boštjan Trilar v 33-članskem mestnem svetu. Predvidoma bodo Več za Kranj, NSi, Desus, Lista za razvoj Kranja in SLS, ki imajo skupaj 17 svetnikov, podpisali dogovor o sodelovanju še pred 10. junijem, ko bo tudi seja mestnega sveta, na kateri bo osrednja točka rebalans proračuna.

Boštjan Trilar je 19. marca razpustil koalicijo, na vprašanje, kdaj bo sklenjen dogovor za novo, pa je za Delo pojasnil, da se s strankami oziroma listami, ki so pokazale pripravljenost za sodelovanje, programsko usklajujejo, k sodelovanju pa namerava povabiti tudi druge.

»Pričakujem, da bo rebalans proračuna sprejet, kajti dohodke smo uravnotežili z viri, zagotovili pa bomo tudi 900.000 evrov za nove zadeve: med njimi so, denimo, načrt, s pomočjo katerega bodo investitorji dobili relevantne informacije za vlaganja v Kranju, podjetniški inkubator, obnova vrtca v Čirčah, dodaten denar za krajevne skupnosti.«

Iz naslova dohodnine 1,5 milijona manj

V proračun pričakujejo 78,77 milijona evrov prihodkov (350.000 evrov manj, kot so predvideli decembra 2014), odhodkov naj bi bilo 84 milijonov evrov (590.000 evrov manj), ob koncu leta 2014 pa je bilo stanje pozitivno: 5,29 milijona evrov. Predviden prihodek iz naslova dohodnine bo znašal 25,1 milijona oziroma 1,5 milijona manj, kot so predvideli decembra. Na občini priznavajo, da je likvidnostno stanje težko in da se bodo za nemoteno financiranje morali zadolžiti do največ osem milijonov evrov, kar je bilo sprejeto ob sprejetju proračuna za leto 2015. Pri vseh novih dolgoročnih kreditih pa bo dogovorjen moratorij na plačilo glavnic leta 2015.

Kljub temu župan pravi, da projekt kanalizacijskega in vodovodnega omrežja Gorki ni ogrožen, prav tako ne nameravajo zmanjšati socialnih transferjev. MO Kranj ima pri projektu Gorki možnost počrpati 27,2 milijona evrov evropskih in državnih sredstev, pri vodovodu Bašelj–Kranj pa 6,8 milijona evrov: od 13. novembra lani, ko je Trilar nastopil mandat, je bilo za Gorki počrpanih 5,2 milijona evrov in za prej omenjeni vodovod 3,7 milijona evrov.

Černe: premalo rešujemo temeljne probleme

V strankah so v ocenjevanju predloga rebalansa še previdni, pridobili smo le odziv Janeza Černeta (SD). SD ima v mestnem svetu dva predstavnika, do razpustitve je bila v koaliciji.

»Strinjam se s tem, da so se alocirala sredstva za boljše razmere v izobraževanju, sredstva za socialo in varstvo starejših ter sredstva za pospeševanje inovativnosti, po drugi strani pa zelo pogrešam sredstva za projekte za pospeševanje zaposlovanja mladih, stanovanjske problematike mladih, konkurenčnosti gospodarstva in promocijo turizma.

Premalo torej rešujemo temeljne probleme Kranja, kljub vsemu pa se izboljšujejo razmere in kakovost bivanja za Kranjčane,«meni Janez Černe.