Krepiti gospodarstvo s podjetniki ob mejah

Minister Žmavc: Krepitev gospodarstva in podjetništva ob meji lahko prispeva k hirejšemu izhodu iz krize.

Objavljeno
14. maj 2014 21.01
Obrtna cona Sermin
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - Krepitev gospodarstva in podjetništva ob meji in sodelovanje podjetnikov z obmejnih območij lahko prispeva k hirejšemu izhodu iz krize. To je dejal minister za Slovence po svetu Andrej Žmavc (tudi sam podjetnik), ki se je skupaj z gospodarskim ministrom Metodom Dragonjo danes v Kopru udeležil mednarodne poslovne konference o povezovanju lokalnega podjetništva. To je dvodnevni strokovni posvet in srečanje slovenskih podjetnikov s podjetniki iz Italije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske in tudi s podjetniki zdomci po svetu.

Sodelovanje podjetnikov je ena od oblik pomoči pri prodiranju podjetnikov na tuja tržišča in navezovanju čezmejnih poslovnih stikov. Podjetniki so drug drugemu dragocen vir informacij o posebnostih zakonodaje in poslovanja v tujini, pomagajo lahko pri navezovanju stikov, pri premagovanju jezikovnih ovir in poznavanju poslovne kulture, ki vlada v posameznih državah. Povsem logično je, da se podjetniki ob meji pri svojem prodoru v tujino najprej podajo v kraje ob meji in se za nasvet pomenijo s podjetniki iz soseščine.

Metod Dragonja je ob tej priložnosti napovedal, da bodo v kratkem podrobneje predstavili značilnosti regionalnega razvojnega programa za južno Primorsko za obdobje 2014-2020, ki je v zaključni fazi in navedel vrsto področij, kjer bi kazalo poglobiti podjetniške stike v primorski regiji. Danes si bodo udeleženci konference ogledali novo obrtno cono Sermin, ki povezuje nekaj manj kot 50 obrtnikov in malih podjetnikov iz okolice Kopra.