Kriminalisti in forenziki začeli ogled pogorišča

V Civilni iniciativi Zalog-Loke nameravajo vložiti tožbe tako proti lastniku, kot tudi proti lokalnim oblastem in državi.

Objavljeno
24. julij 2017 13.36
Požar
Mo. Č., STA, Ma. F.
Mo. Č., STA, Ma. F.

Novo mesto - Ogledna skupina sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto in forenziki Nacionalnega forenzičnega laboratorija so danes začeli z ogledom požarišča v podjetju Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu. Ogled namreč zaradi obsežnosti četrtkovega požara v minulih dneh še ni bil mogoč. Hkrati pa nadaljujejo s kriminalistično preiskavo.

Zaključka preiskave zaradi zahtevnosti primera časovno ne morejo napovedovati, bodo pa kriminalisti o svojih ugotovitvah seznanjali pristojno tožilstvo, so zapisali na Policijski upravi Novo mesto. Ogled kraja požara naj bi sicer trajal več dni.

Tožba proti lastniku, lokalnim oblastem in državi

V Civilni iniciativi Zalog-Loke nameravajo vložiti tožbe tako proti lastniku, kot tudi proti lokalnim oblastem in državi, je za Pop TV povedal predstavnik civilne iniciative Zalog-Loke Franc Plut. Ustanovili so tudi krizni štab, ki bo zadevo s tožbo vodil, v petek pa pripravlja protestni shod, na katerem bodo prebrali in podpisovali peticijo. Podpise bodo nato začeli zbirati tudi po vseh občinah v ožjem prizadetem območju, je poudaril Plut. Če ne bodo zadeve rešili na domačem terenu, so se pripravljeni obrniti tudi na Evropsko unijo, je dodal.

Prve meritve so v petek sicer pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih snovi, dovoljena vsebnost delcev PM10 tudi ni bila presežena. Meritve so še pokazale, da je izcedna voda s požarišča onesnažena, reka Krka pa ni.

Občina še ni bila v stiku z lastnikom podjetja Ekosistemi, ki se je v petek sicer pisno odzvalo. Dejali so, da imajo vsa okoljevarstvena in druga dovoljenja. Izjave o vzrokih požara še niso dali in jo bodo dali menda po tem, ko bodo znane vse okoliščine o nastanku požara.

NIJZ z dodatnimi priporočili ob požaru v Zalogu

Medtem je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) objavil dodatna priporočila prebivalcem v okolici požara. Odsvetujejo jim intenzivno gibanje, športne in rekreativne prireditve na prostem (predvsem na območjih, kjer se še vidi in voha dim, in na površinah, ki so bile pod vplivom požara). Po aktivnostih na prostem pred vstopom v dom priporočajo stepanje prahu z obleke in čiščenje obutve, da bi čim manj prahu in zemlje zanesli v bivalne prostore.

Za uporabo vrtnin, ki so ali pa bi lahko bile izpostavljene dimu, naj počakajo na rezultate analiz in objavo nadaljnjih navodil. Glede vrtnin in sadja, kot so na primer fižol, krompir, korenje, jabolka in slive, prebivalcem svetujejo, naj upoštevajo navodila uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Onesnaženo travo naj prebivalci pokosijo in zavržejo, toda ne na kompost.

Na inštitutu še svetujejo, naj se otroci ne dotikajo predmetov, ki bi lahko bili onesnaženi. Najmlajše je treba opozarjati in nadzorovati, da si umazanih rok ne dajejo v usta. Nujno je torej tudi redno in dobro umivanje rok. Odpiranje oken in zračenje prostorov pa je treba prilagajati smeti vetra, ki širi dim in smrad od požarišča.